Polițiștii din Belarus s-au infiltrat în jocul „Balena albastră”: Ce au descoperit

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Poliţia din Belarus a reuşit să se infiltreze în jocul „Balena albastră” şi a aflat că aceia care se răzgândesc pe parcurs şi vor să renunţe la sinucidere sunt ameninţaţi de administratorii grupurilor din care fac parte chiar şi cu uciderea familiei.

Alexander Lastovski, oficial în cadrul Departamentului de Afaceri Interne din administraţia oraşului Minsk (Belarus), a declarat că el şi colegii săi au reuşit să se infiltreze în grupul morţii, vorbind atât cu „curatorii/administratorii”, cât şi cu ceilalţi adolescenţi care au intrat în jocul „Balena albastră”.

În Belarus peste 1000 de adolescenţi sunt înscrişi în joc. Unii intră deja când sunt depresivi, alţii pentru că au nevoie de adrenalină şi vor să încerce ceva nou. Iar cu sarcinile pe care le primesc nu e greu să ajungă la depresie.

Unii dintre ei au înţeles că ceea ce fac este periculos şi au vrut să părăsească jocul, însă au fost ameninţaţi. „Un copil înspăimântat nu mai gândeşte limpede. Într-unul din cazuri, administratorii i-au scris unui adolescent «dacă ieşi, îţi vom ucide mama» şi apoi i-au scris numărul de telefon al mamei lui, lăsând să se înţeleagă că îl urmăresc”, a declarat Lastovski.

Citește și: Dezvăluirile tânărului care a creat „Balena albastră”: „Am vrut să curăț lumea de oameni care fac rău”

Acesta explică că tinerii nu ar trebui să se teamă de aceste ameninţări pentru că informaţiile cu care sunt ameninţaţi se găsesc foarte uşor pe internet şi nu sunt urmăriţi.

Întrebat ce ar trebui să facă părinţii în astfel de cazuri, poliţistul din Minsk a răspuns: „Părinţii trebuie să se familiarizeze cu internetul, să-şi creeze pagini pe reţelele de socializare unde sunt copiii lor şi, bineînţeles, să aibă acces la paginile copiilor lor. În cazul în care copilul este într-un grup al morţii, este nevoie de ajutorul unui psiholog. Dacă părinţii observă ceva ciudat la copil, acesta trebuie scos din lumea virtuală. Scoateţi-l în aer liber, o săptămână de vacanţă în aer liber poate ajuta la limpezirea minţii şi îi poate schimba gândurile”, a conchis polițistul.

Amintim că în această lună doi tineri și-au pierdit viața după ce s-au aruncat în gol de pe o clădire din Chișinău. Se presupune că minorii de 15 și 16 ani ar fi fost victimele jocului online „Balena albastră”.

Ulterior societatea civilă s-a mobilizat, iar un tânăr cercetător a creat un joc al fericirii „Balena roz”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...