Politica Fiscală pentru 2015 a fost elaborată în condiții de transparență redusă

by Genko Genko

Propunerile cu care a venit Guvernul pentru modificarea cadrului legal pentru implementarea politicii fiscale pentru 2015 au fost elaborate în condiții de transparență redusă. Totodată, cel puțin o parte din asociațiile de afaceri au avut ocazia să discute proiectul și să vină cu propuneri. La aceste concluzii au ajuns analiștii de la Expert Grup, după ce Guvernul a aprobat Politica Fiscală pentru 2015.

În opinia experților, prin impozitarea remitențelor, modificare importantă în proiect, se încearcă instaurarea unei practici normale, existente în majoritatea țărilor. Cu toate acestea, implementarea în forma propusă nu poate fi acceptată, deoarece va crea probleme cu declararea și impozitarea veniturilor salariale obținute în afara Moldovei.

În acest sens, sunt necesare modificări în Codul Fiscal, care ar stipula expres că persoanele care obțin venituri salariale în străinătate sunt impozitate doar în statul respectiv și nu au obligația să includă aceste venituri în declarația fiscală.

Permiterea deductibilității cheltuielilor doar pentru un singur autoturism pentru fiecare subdiviziune a agentului economic, inclusiv sediul central al acestuia, în opinia experților, este, de fapt, o problemă mult mai largă.

Pentru a crea un context moral sănătos pentru rezolvarea acestei probleme, ar fi oportun ca Ministerul Finanțelor să formuleze și o altă problemă în paralel cu prima sau chiar ar fi fost bine să o anticipeze.

Analiștii consideră că măsura propusă nu rezolvă problema, în schimb va crea pentru unii agenți economici probleme suplimentare în activitatea acestora, de asemenea va crea emoții negative și ostile față de organele publice.

O măsură, pe care experții o văd aproape inutilă, este introducerea obligativității raportării de către intermediarii imobiliari la organele fiscale informației privind contractele încheiate de chirie efectuate între personale fizice.

Amintim că Guvernul a votat Bugetului de Stat, Politica bugetar-fiscală, Bugetul Asigurărilor Sociale şi Bugetului Asigurărilor Medicale pentru 2015, pe motiv că s-a tergiversat elaborarea acestor proiecte, iar țara are nevoie de acţiuni ferme pentru asigurarea stabilităţii.

CITIȚI ȘI...