PNL din România condamnă inițiativa de schimbare a sistemului electoral în Republica Moldova

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Partidul Național Liberal (PNL) din România anunță că urmărește cu mult interes dezbaterea din Republica Moldova referitoare la schimbarea sistemului electoral, îndeosebi poziționările actorilor politici și ale societății civile și spune că sprijină fără rezerve poziția adoptată de partidele politice europene PPE și ALDE care s-au exprimat categoric împotriva introducerii unui sistem majoritar pur.

„Sprijinim fără rezerve poziția adoptată de partidele politice europene PPE și ALDE care s-au exprimat categoric împotriva introducerii unui sistem majoritar pur. Un asemenea sistem electoral ar face ca mai multe partide politice democratice să nu mai aibă reprezentare în Parlament, fiind îngrădit astfel pluralismul politic atât de necesar în orice societate, mai ales într-o țară precum Republica Moldova, se arată într-un comunicat PNL remis presei.

Citește și: PPE şi ALDE condamnă inițiativa PD de trecere la votul uninominal și avertizează cu supendarea finanțărilor europene

Sistemul de vot mixt care îmbină aspectele pozitive ale reprezentării proporționale (reprezentare cât mai largă a opțiunilor electorale) și ale sistemului majoritar (guvernări stabile) poate constitui o opțiune doar cu condiția să existe o dezbatere reală, cu prezentarea avantajelor și dezavantajelor fiecărui sistem electoral, spun reprezentanții PNL.

Totodată, PNL face referire la intenția ca regiunea separatistă Transnistria să aibă deputați în Legislativ, iar asta, în viziunea politicienilor români ar însemna temeiul unui Parlament care ar fi parțial lipsit de reprezentativitate.

„Proiectul de lege care va fi discutat în Parlamentul Republicii Moldova prevede că jumătate din deputați vor fi aleși direct, în diaspora și în Transnistria. Pentru alegerea cetățenilor din diasporă, la fel ca și în cazul celor care locuiesc pe teritoriul Republicii Moldova, ar trebui să existe o normă de reprezentare unitară, pentru a se respecta principiul constituțional al egalității în drepturi a tuturor cetățenilor, cu referire la dreptul de a alege. Reprezentarea celor care au domiciliul în Transnistria și care au cetățenia Republicii Moldova nu poate fi rezolvată decât odată cu formularea și acceptarea unei soluții viabile pentru conflictul din Transnistria. În absența unei astfel de soluții, propunerea din proiectul de lege nu ar face decât să prelungească starea de neîncredere a părților din acest conflict înghețat. A acorda reprezentare în Parlamentul Republicii Moldova unor persoane care mai dețin doar formal cetățenia acestui stat ar însemna temeiul unui Parlament care ar fi parțial lipsit de reprezentativitate!, mai spun cei din PNL.

Citește și: Opoziția din Moldova, după declarația PPE-ALDE de ieri: Inițiativa lui Plahotniuc îl omoară, în loc să-l ajute

Alegerea unui sistem electoral este atributul suveran al fiecărei țări, cu condiția reprezentării a cât mai multor orientări în Parlament. Inițiativa de a cere opinia Comisiei de la Veneția este binevenită, avertizează politicienii de la București.

PNL anunță că va continua să colaboreze cu toate partidele din Republica Moldova care acceptă valorile și principiile PPE și care consideră necesar un sistem electoral în beneficiul cetățenilor și nu al politicienilor ce doresc obținerea unui nou mandat prin orice mijloace.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...