PLDM a propus adoptarea de Parlament a unei Legi Magnițki. PCRM și PSRM nu susțin inițiativa

PLDM a propus adoptarea de Parlament a unei Legi Magnițki. PCRM și PSRM nu susțin inițiativa

Președintele fracțiunii parlamentare a PLDM, Tudor Deliu, a prezentat azi în Comisia drepturile omului și relații interetnice, o inițiativă legislativă privind Legea Magnițki. Potrivit deputatului liberal-democrat inițiativa vine cu modificări la Legile care prevăd regimul străinilor în Republica Moldova, Legea cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului.

„Sperăm toate fracţiunile parlamentare vor vota acest proiect de lege şi nu se vor opune măsurilor de prevenire a corupției și tragerii la răspundere a persoanelor implicate în aceste acte, precum și spălare de bani ori încălcări sistematice ale drepturilor omului”, a spus Tudor Deliu la şedinţa Comisiei drepturile omului şi relaţii interetnice.

Iniţiativa legislativă a fost susţinută doar de deputatul PL, Ion Apostol, care a menţionat că la şedinţa Parlamentului, fracţiunea PL va vota acest proiect. În acelaşi timp, deputaţii din fracţiunile parlamentare ale PCRM şi PSRM nu au susţinut proiectul de lege.

Legea Magnițki are la bază unul dintre cele mai răsunătoare cazuri de corupție care a avut loc în 2007, în Rusia, când un grup de persoane din organele de forță și fiscale au folosit acte false și au extras din buget peste 230 de milioane de dolari. Cazul a fost făcut public de juristul rus, Serghei Magnitsky, care ulterior a fost torturat și omorât în închisoare. În 2012, SUA a aprobat legea Magnitsky fiind urmată de Lituania, Letonia, Canada, Marea Britanie, Republica Dominicană și Estonia.

0