Platon: „Autorii fraudei bancare – Șor și Iaralov. Iaralov avea un salariu de 50 de mii de dolari de la Plahotniuc”

by D M
Distribuiti mai departe...

Veaceslav Platon susține că autorii fraudei bancare sunt deputatul Ilan Șor și Serghei Iaralov, omul de încredere al fostului lider al Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc. De asemenea, în schemă ar fi fost implicată Maria Albot din cadrul Partidului Șor, cât și ex-președintele Parlamentului, Andrian Candu.

„Schema privind furtul bancar a apărut în aprilie – mai 2014. Numele autorului schemei este greu să-l spun. Dar presupun cum s-a produs totul. Cred că totul a pus la cale Șor și Iaralov. Iar Iaralov este managerul lui Plahotniuc, ce avea un un salariu de 50 de mii de dolari. În această schemă, privind ingineria bancară, răspundea Albot. Iar în ceea ce privește modificarea legilor, Candu asigura”, a declarat Veacesav Platon într-un interviu pentru emisiunea „Politica Nataliei Morari” de la TV8.

UNIMEDIA amintește că pe 20 aprilie 2017, Veaceslav Platon a fost condamnat la 18 ani de închisoare, pentru escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari, fapt ce a condus la prejudicierea Băncii de Economii cu aproximativ 800 de milioane de lei.

Mai târziu, Platon a fost condamnat la încă 12 ani de inchisoare. Sentința a fost pronunțata de Judecătoria Centru în decembrie 2017.

Veaceslav Platon a fost extrădat în Republica Moldova la 29 august 2016. La data de 30 august, omul de afaceri a fost plasat în arest pentru 30 de zile la Penitenciarul nr. 13 din capitală.

Potrivit șefului Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, Platon a fost plasat în Penitenciarul nr. 13 din motiv că în izolatorul CNA nu mai erau locuri.

La 25 iulie 2016, procurorii din RM au emis un mandat de arest, pentru 30 de zile, pe numele controversatului om de afaceri Veaceslav Platon.

La 26 iulie 2016 Platon a fost dat căutare internațională și reținut de către organele de drept ale Ucrainei.

El este învinuit în două dosare penale, spălare de bani şi delapidări de fonduri în proporţii deosebit de mari. Asta, după ce, în urma perchezițiilor efectuate la Victoriabank, Moldinconbank, Moldova Agroindbank și compania de asigurări ASITO, procurorii anticorupție au ridicat mai multe documente ce ar demonstra conectarea lui Platon la furtul miliardului din sistemul bancar.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...