Platforma „Demnitate și Adevăr” își dorește să fie liantul care va consolida societatea

by Genko Genko

Platforma Civică Demnitate și Adevăr – DA va fi liantul care va consolida societatea, indiferent de apartenență etnică, domeniu de activitate sau preferințe politice, au declarat membrii acesteia în cadrul unei conferințe de presă

Platforma DA consideră că după manifestația din 3 mai începe o nouă etapă în activitatea sa, așa că va demara un proces organizatoric, care va cuprinde „câteva acţiuni punctuale, îndreptate spre întărirea capacităţilor de influenţă socială”.

„Printre priorităţi se numără lărgirea aderenţei la Platformă a cetăţenilor activi şi a elementelor organizate ale societăţii civile. În acest scop, Platforma DA va demara un dialog cu organizaţiile active ale minorităţilor etnice, fermierilor, breslelor profesionale, sindicatelor,etc., astfel încât adeziunile şi suportul acestora să asigure o prezenţă şi mai mare decât cea din 3 mai la acţiunile de protest, atunci când va fi oportun”, a declarat vineri avocatul Andrei Năstase, în cadrul unei conferințe de presă.

Din acest punct, el a declarat că deocamdată Platforma nu are vedere organizarea unui noi miting de amploare în viitorul apropiat.

„Scopul nostru principal este consolidarea socială. Niciunul dintre alte scopuri care duc la divizarea societăţii nu este admis. Din urma guvernării deopotrivă suferă şi românii, şi ruşii, şi găgăuzii, etc. Chemăm toate segmentele organizate să lărgim frontul comun astfel ca presiunile noastre să fie mult mai eficiente”, a adăugat și analistul politic Igor Boţan.

O altă prioritate ţine de fortificarea capacităţilor de expertiză ale Platformei, astfel încât revendicările formulate să fie imbatabile din punct de vedere a interesului public.

„În acest sens, Platforma DA va pregăti propriul raport privind ‘furtul secolului’, identificând fără echivocuri, în baza documentelor existente, instituţiile de drept şi de reglementare, care au admis acest jaf, urmate de cererea pedepsirii vinovaţilor şi a condamnării publice a partidelor ce le-au asigurat acoperire politică”, a spus Andrei Năstase.

Platforma DA, în urma unei analize, își propune să identifice care au fost instituțiile statului ce au admis „furtul secolului”.

„Există publicat faimosul raport Kroll. Am văzut atitudinea societăţii. Cei de la Banca Naţională spun că de fapt ei cunoşteau tot ce este în raportul Kroll. Noi vom analiza fiecare aliniat şi vom identifica fiecare instituţie care ar fi trebuit să intervină şi să oprească aceste tâlhării, pentru a identifica exact cine poartă responsabilitatea. Cel mai rău este că partidele au politizat instituţiile de reglementare şi de control. Noi considerăm că răspunderea pentru toate aceste lucruri o poartă partidele de la guvernare”, a subliniat Igor Boţan

CITIȚI ȘI...