Platforma Demnitate și Adevăr împotriva tandemului PD-PSRM: Cheamă cetățenii la un protest masiv

by Genko Genko

Platforma Demnitate și Adevăr face apel către toată societatea să participe duminică, 14 mai, la orele 12.00 la un protest masiv în fața Parlamentului țării pentru a manifesta împotriva tandemului PD-PSRM de a schimba sistemul electoral din Republica Moldova.

Reprezentanții partidului se declară împotriva dictaturii, hoției, corupției și sărăciei – fenomene caracteristice pentru țara noastră capturată și care urmează să fie conservate după schimbarea modalității de alegere a deputaților conform proiectelor anticonstituționale PD-PSRM, iar principalul beneficiar al sistemului respectiv va fi nimeni altul decât uzurpatorul puterii, oligarhul Plahotniuc, se arată într-un comunicat de presă al formațiunii politice.

„Vineri, 5 mai curent, în Parlamentul Republicii Moldova s-a produs un dezmăţ politic greu de imaginat. Aşa-zisa majoritate „europeană”, controlată de oligarhul Plahotniuc, împreună cu aşa-zisă opoziţie pro-estică socialistă, au votat în prima lectură un proiect de lege privind modificarea sistemului electoral, menit să lichideze ultimele insuliţe de democraţie în Republica Moldova.

Mai mult ca atât, schimbarea modalităţii de alegere a Parlamentului cu certitudine are scopul clar definit de păstarare a puterii, implicit libertăţii râvnite de mafiotul principal al ţării, oligarhul cu reputaţie criminală şi multiple identităţi, Vladimir Plahotniuc, ceea ce va conduce la perpetuarea stării de capturare a Moldovei pe mulţi ani înainte.

Este evident că tandemul Plahotniuc – Dodon a recurs la modificarea Codului electoral sfidînd toate procedurile legislative şi opiniile organizaţiilor non-guvernamentale specializate în procesul electoral, mai multor formaţiuni politice din opoziţia antioligarhică şi principalelor partide reprezentate în Parlamentul European.

Votarea în grabă a modificărilor electorale şi demonstrarea „compromisului politic” a avut loc chiar în ajunul venirii experţilor Comisiei de la Veneţia, care urmează în luna iunie să-şi formuleze avizul asupra proiectului controversat.

Or, consensul politic şi social solicitat de Comisia de la Veneţia nu înseamnă compromisul mafiotic al unor politicieni corupti şi al unor partide aflate în relaţii de cartel.

Menţionăm încă o dată că nu există nici un argument de ordin juridic, care ar justifica schimbarea regulilor de joc în cadrul alegerilor parlamentare. Din contră, modificările propuse vor genera iminent reducerea semnificativă a reprezentativităţii viitorului organ legislativ, diminuarea rolului Parlamentului, creşterea imensă a riscului frăudării alegerilor, excluderea din procesul electoral a majorităţii covârşitoare a alegătorilor din diaspora şi alegerea unui forum legislativ incomplet.

Ţinând cont de cele enumerate mai sus, Platforma Demnitate şi Adevăr se declară solidară cu iniţiativa societăţii civile de a stopa procesul instăurării în Republica Moldova a dictaturii unui personaj obscur şi malefic”, se mai arată în comunicatul PPDA.

CITIȚI ȘI...