Platforma DA solicită Procuraturii Generale investigarea penală a circumstanțelor în care au fost adoptate deciziile de majorare a tarifelor la energia electrică

by D M
Distribuiti mai departe...

Platforma Demnitate și Adevăr solicită Procuraturii Generale să investigheze circumstanțele în care la data de 16 august, Consiliul de administrare al ANRE a aprobat noile prețuri majorate la energia electrică furnizată pe teritoriul Republicii Moldova.

Astfel, potrivit conținutului actelor administrative consumatorii finali din centrul și sudul țării vor achita tarife mărite de 189 bani/kWh, iar consumatorii finali din nordul țării vor achita 223 bani/kWh.

Platforma DA susține că aceste majorări sunt ilegale, neîntemeiate și adoptate cu încălcarea procedurii stabilite.

„Din actele făcute publice se desprinde clar ideea că o atare solicitare de majorare ar fi fost invocată ca fiind necesară încă de la începutul anului. Însă, în pofida unei practici constante de luare a deciziilor în primele luni ale anului, din motive de ordin politic și electoral, ANRE intenționat a tărăgănat adoptarea unei soluții pe marginea faptului dat, cauza fiind alegerile parlamentare din 24 februarie 2019. Acest lucru demonstrează că instituția a acționat în context politic, favorizând un partid ce o controlează încă – Partidul Democrat”, se arată într-un comunicat emis de Platforma DA.

„Totodată au fost ignorate prevederile Legii nr.239/2018 privind transparenţa în procesul decizional care în partea sa relevantă stabilește, prin Articolul 8, etapele asigurării transparenței decizionale, consultarea cetățenilor și a asociațiilor constituite în corespundere cu legea.

Articolul 9 al Legii nr. 239/2018 prevede în mod clar accesul necondiționat al populației la procesul decizional și la elaborarea deciziei finale. Mai mult, același articol de lege face referire la locul şi modalitatea în care părţile interesate pot prezenta sau expedia recomandări.

La fel ca și articolele de lege amintite mai sus, ANRE a încălcat și articolele 10 și 11 din Legea 239/2018, articole care definesc și completează, cu limpezime, întreg cadrul legal în care poate fi luată o astfel de decizie cu impact major asupra societății.

Totodată, nu au fost respectate nici prevederile art.16 din Legea nr.174/2017 care stabilesc, la detaliu, albia procedurală în care poate fi luată o astfel de decizie”, se mai arată în comunicat.

De asemenea, Platforma DA susține că există dubii serioase în privința excluderii schemelor ilegale de la procedura de achiziție a curentului, ce au fost deconspirate de experții naționali, precum și de presa de investigație.

Potrivit autorilor și probelor prezentate de Rise Moldova, într-un articol publicat la 28 februarie 2018, peste 20 de milioane de dolari proveniți din facturile de lumină plătite de consumatorii din Republica Moldova au ajuns pe conturile unor companii din zone offshore. Banii au fost scoși de pe conturile de la Victoriabank ale unei firme din Tiraspol care a intermediat, timp de câțiva ani, livrarea de energie în dreapta Nistrului.

„Pe marginea acestor imense sume planează suspiciunea asupra caracterului lor ilicit și a corectitudinii includerii acestora în tarif”, susține Platforma DA.

Potrivit Platformei DA, Pentru a accepta ajustarea sau majorarea tarifelor, ANRE, dar și alte instituții ale statului urmau să efectueze audit și expertiza costurilor la toate întreprinderile reglementate şi să excludă din tarif cheltuielile nejustificate.

„Însă, deși a existat timp suficient înainte de adoptarea hotărârilor contestate nu a fost dispusă o atare verificare a costurilor (audit, expertiză, eventual internațională), existând suficiente motive pentru a presupune că în tarifele aprobate sunt incluse costuri nejustificate”, mai menționează formațiunea.

„Pe cale de consecință, dat fiind vicierea gravă a procedurii relevante, precum și avînd în vedere netemeinicia în fond a actelor adoptate, în temeiul art.167 alin.(1) Cod administrativ vom solicita în modul prevazut de lege anularea integrală a hotărârilor ANRE din 16 august 2019 privind tarifele și prețurile reglementate la energia electrică prestate de către Î.C.S. „RED Union Fenosa” S.A., Î.C.S. „Gas Natural Fenosa Furnizare Energie” S.R.L., „RED Nord” S.A. și S.A. „Furnizarea Energiei Electrice Nord”.

Totodată, solicităm Procuraturii Generale investigarea penală a circumstanțelor în care au fost adoptate deciziile contestate de majorare a tarifelor cu anexarea la investigație a materialelor acumulate în trecut”, conchide Platforma DA.

UNIMEDIA amintește că consiliul de administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a decis vineri, 16 august, după dezbateri în ședința publică, majorarea cu 5,58 la sută a prețului reglementat la energia electrică furnizată populației de către compania Gas Natural Fenosa Furnizare Energie.

Ultima ajustare a tarifelor la energia electrică a fost operată de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică la 15 iunie 2018, când s-a decis, după dezbateri în ședința publică, reducerea în medie cu 10 la sută a tarifului la energia electrică. Prețul la energia electrică furnizată de Gas Natural Fenosa Furnizare Energie consumatorilor casnici a fost stabilit la nivel de 179 bani pentru un kilowatt/oră.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...