Platforma DA: Guvernarea vrea să impună o nouă taxă, care va afecta toți cetățenii. Despre ce e vorba

by Genko Genko

Guvernarea își dorește să introducă o nouă taxă, care urmează să afecteze toți cetățenii Republicii Moldova. Este vorba despre o taxă prin care toți prestatorii de servicii de comunicații electronice să achite 1,5% din veniturile lunare din vânzări.

Asta susține Partidul Platforma Demnitate și Adevăr, care a organizat joi o conferință de presă la acest subiect. Potrivit membrilor formațiunii, în prezent deja există o taxă, care ar trebui anulată, dar nu înlocuită cu una care va afecta și companiile de pe piața de internet și televiziune.

„În anul 2000 în legislația Republicii Moldova a apărut un impozit special, neprevăzut de Codul Fiscal, în mărime de 2,5 la sută din venitul obţinut din vânzările aferente prestării serviciilor de telefonie mobilă, calificat în acea perioadă drept o „taxă de lux”, și timp de 17 ani a fost achitat de operatorii serviciului în cauză. Este evident că în prezent telefonia mobilă nu este un mijloc luxos de comunicare. Drept dovadă este faptul că rata de penetrare a serviciilor de telefonie mobilă la 100 de locuitori în Republica Moldova, conform datelor ANRCETI, a ajuns la cifra de 124,94% în I trimestru al anului 2017 (multe persoane au câte 2-3 și mai multe numere active de telefon). În asemenea circumstanțe, se impune anularea acestei taxe anacronice”, a declarat vicepreședintele formațiunii, Alexandru Slusari.

Platforma DA califică nou taxă drept „absolut nejustificată”, care va împovăra antreprenorii și cetățenii și prin intermediul căreia se încearcă acoperirea „găurii făcute de miliardul furat”.

„În prezent, autoritățile promovează cu insistență o idee absolut năstrușnică privind introducerea unei taxe pentru prestarea serviciilor de comunicații electronice în mărime de 1,5% din veniturile lunare de vânzări pentru toți furnizorii de rețele și servicii de comunicații electronice. Adică, pentru prestatorii serviciilor de telefonie fixă și mobilă, de internet și de televiziune. După un proces îndelungat de jefuire a propriului popor, de aplicare fățișă a genocidului social, clica mafiotă consideră că a avea acces la telefonie, internet și televiziune reprezintă un lux pentru cetățenii noștri, care sunt obligați să plătească taxe și impozite insuportabile”, se arată într-o declarație a Platformei DA.

Potrivit lui Slusari, prin această taxă vor fi „distruși operatorii mici din domeniul serviciilor electronice, care riscă să nu reziste în concurența cu întreprinderile mari”.

El mai acuză și faptul că „introducerea taxei de 1,5 % indiscutabil va afecta consumatorii finali ai serviciilor electronice, întrucât operatorii vor fi nevoiți să ridice tarifele pentru deservirea clienților”.

CITIȚI ȘI...