Plahotniuc, un tehnocrat cu maniere criminale

Plahotniuc, un tehnocrat cu maniere criminale

Cu gesturi de bandit și aer de mare tehnocrat Vlad Plahotniuc și-a făcut apariția pe scena celui de-al VIII-lea congres al PDM, unde a și fost ales în fruntea acestuia.

Deși a promis că va avea un discurs extrem de scurt, n-a ezitat în a-și etala puterea mai bine de juma de oră, în stilul ce-l caracterizează. După 2 glume de prost gust, a trecut la amenințări directe. Țintele: bloggeri, lideri politici, deputați, și toți care îi vor sta în cale. Aluzia fiind una cît se poate de serioasă.

Din start discursul a fost divizat în 2 părți.

Prima ne viza pe noi toți. A doua parte, cîteva viziuni personale ale păpușarului despre dezvoltarea PDM.

S-o începem cu prima.

Plahotniuc a renunțat la vectorul extern. Astfel încît integrarea europeană pentru sceptici s-a transformat în mit. De astă dată Plahotniuc s-a focusat pe politica internă, bunăstarea cetățenilor, programe sociale pe care le va implementa cu pași rapizi pînă în 2018 din sursele furate de prin bănci. Astfel, își va asigura fotoliul de prim-ministru al RM.

Al doilea aspect expus de păpușar se referea la pedepsirea vinovaților. În cazul dat vinovații vor fi cei care i se vor opune, nicidecum cei care au contribuit la furtul secolului.

Dezvolatrea după Plahotniuc vizează curățarea partidului de factorii nocivi. După plecăciunea ce-a făcut-o în fața lui Diacov și ropotul aplauzelor îndelungate, a lăsat de înțeles că timpul acestuia a expirat. La rîndu-i, Lupu ocupă poziția secundă, care din prima persoană a PDM s-a transformat în ultima. Misiunea sa acum va fi să deschidă ușa păpușarului în cazul cel mai bun. Cu restul e mult mai ușor, doar îs măruntaiele.

Așa cum a menționat-o însuși păpușarului de acum încolo Moldova va fi proiectul său politic. Iar surprizele anului 2016 ne vor părea nesemnificative comparativ cu ale lui 2018.

Elena Nistor

0