Plahotniuc promovează cu disperare votul mixt

by Genko Genko

La începutul anului 2014 a fost repusă în discuție schimbarea sistemului electoral și introducerea votului mixt. Cei mai aprigi promotori ai acestei modalități de vot rămân membrii Partidului Democrat. Astfel, Prim-vicepreședintele Democraților, Vlad Plahotniuc, devenit blogger la sfârșitul anului trecut și-a bucurat audiența chiar și cu un articol dedicat acestui subiect.

Nu aș fi vrut să mă opresc prea mult la ”judecățile de valoare” ale celui ce la vârsta de 17 ani scria poezii cu iepurași și morcoviori dacă nu aș fi remarcat disperarea cu care Plahotniuc încearcă să impună pe agenda opiniei publice acest subiect. Iar argumentele cu care vine proaspătul blogger sunt mai degrabă ridicole decât unele viabile pentru un stat democratic și de drept. Astfel, Plahotniuc invoca necesitatea introducerii votului mixt prin ”distrugerea PCRM” și nepermiterea acestora să revină la guvernare. O mentalitate de adevărat promotor al democrației, nu? :)

Și nu aș fi cu nimic împotriva acestei modalități de vot dacă noi am trăi într-un stat cu o democrație cât de cât funcțională, cu o societate prosperă, în care cetățenii nu-și vând votul pentru un kg de orez și un litru de ulei. Însă să-i creezi lui Plahotniuc sistem electoral mixt într-o societate precum cea din Republica Moldova ar fi ca și cum ai elibera un lup într-un staul cu miei. Desigur, toți mielușeii vor fi devorați de hainul lup. Ar fi un pericol enorm ca Republica Moldova să schimbe sistemul de vot într-o țară profund coruptă și ajunsă sub orice limită a sărăciei. Pentru că la ce bogății a acumulat Plahotniuc în ultimii ani jefuind Republica Moldova, nu va fi nicio problemă pentru el să investească vreo 20-30 de milioane de euro în cumpărare de voturi sau de candidați care s-ar impune în circumscripțiile uninominale.

Să nu uităm că Plahotniuc a testat deja cumpărarea de voturi în cadrul alegerilor locale din 2010, în Nisporeni, unde mii de oameni au primit în schimbul votului lor sume între o sută și două sute de lei. O situație hai să-i zicem ciudată s-a petrecut și în Găgăuzya, acolo unde, peste noapte, mai mulți deputați independenți ai Adunării Populare s-au transformat peste noapte în membri PD.

Plahotniuc înțelege foarte bine că în condițiile actualului sistem electoral șansele sale de a trece pragul electoral nu sunt cele mai mari. Și chiar de ar trece, ar obține rezultate mai degrabă modeste, lucru ce i-ar periclita statutul de oligarh numărul 1 al acestei țări. Sistemul mixt i-ar permite însă mult mai ușor, prin mită electorală să acceadă în parlament, iar pe lângă el să mai promoveze și destule slugi credincioase.

Disperarea care l-a cuprins pe Plahotniuc se poate lesne vedea și prin felul în care reacționează slugile sale mediatice. Astfel, imediat după ce Oligarhul din Grozești și-a publicat creația pe blog, zeci de indivizi certați cu limba română, care au conturi de bloggeri pe una dintre troacele de lături ale oligarhului au și început să toarne de zor cu texte agramate despre importanța votului mixt. Imediat au prididit cu citate ale oligarhului și ziarele și site-urile pe care le controlează, iar televiziunile sale au pus în discuții acest subiect.

Devine din ce în ce mai clar că Plahotniuc atunci când se uită în sondajele REALE de opinii, dar și în calendar, văzând cu câta repeziciune se apropie alegerile, intră tot mai mult în panică. Pentru că ziua următoarelor alegeri în Republica Moldova ar putea fi și ultima sa zi de domnie în această țară. Iar votul mixt e poate cea mai importantă carte pe care urmează să o joace.

Vasile Arnăutu

CITIȚI ȘI...

Lasa un comentariu