Provocare pentru Plahotniuc: Duminică, în centrul Chișinăului

by Genko Genko

Ieri Monica Macovei, unul dintre cei mai importanți prieteni europeni ai Republicii Moldova, a spus un adevăr pe care niciun individ care se crede „politician important” în această așa-zisă țară nu a avut curajul să-l zică. Cea care a început războiul cu corupții din România și a făcut posibil ca astăzi indivizi asemenea lui Plahotniuc să putrezească prin pușcării a spus-o clar: Plahotniuc controlează totul în Moldova, el decide cine să guverneze și cine nu.

Au trecut deja 5 ani de când o mână de oameni a început să tragă un semnal de alarmă despre cât de periculos este acest individ pentru viitorul Republicii Moldova ca în sfârșit și la Bruxelles să fie conștientizat acest lucru. Păcat că cei de acolo au așteptat ca individul să devină atât de influent și să ajungă să pericliteze aproape iremediabil parcursul european.

Dar nu este totul pierdut. Iar semnalele din ultima perioadă, începând cu protestul din 5 aprilie, demonstrează că printre cetățeni mai există demnitate, responsabilitate și revoltă. Sunt absolut sigur că duminică, 3 mai, în centrul capitalei vor fi de cel puțin 10 ori mai mulți oameni decât data trecută.

Și de ce vom ieși noi duminică în stradă, în loc să mergem cu familiile, prietenii, la un grătar, într-o excursie, la munte, sau într-o scurtă incursiune la mare, așa cum se întâmplă în lumea cât de cât civilizată la orice început de mai?

Pentru că familiile și prietenii sunt prin Canade, Italii, Anglii sau Americi. Pentru că având atâtea probleme în jurul tău, necazuri, fețe triste, oameni crispați, zău că nu-ți mai arde de grătare. Pentru că ne chinuim cu mare greu din salariile mizere să avem la sfârșit de lună cu ce să ne plătim lumina și celelalte facturi, darămite să mai avem bani pentru a ne permite vreo călătorie!

Pentru că suntem cei mai amărâți, săraci și batjocoriți oameni din Europa! Pentru că nu ne mai putem permite să fim umiliți în ultimul hal de un grup criminal, în fruntea căruia stă individul al cărui nume deja îl cunosc și îl pronunță până și europenii – Plahotniuc.

De asta, pe această cale, îmi permit să vorbesc din numele tuturor celor care vor fi duminică în centrul capitalei, pentru că pe toți, acolo, ne vor aduna același scopuri și dureri comune.

Plahotniuc, tu, cel care conduci Moldova de 5 ani de zile, vino și explică-ne!

– De ce după aproape 6 ani de guvernare așa-zis „proeuropeană”, ieșim din nou în stradă, apărând valorile europene și libertatea de exprimare? Poate ne explici cum ai deturnat cursul european și cum ai ajuns să controlezi 80% din mass media?

– De ce milităm din nou pentru o justiție corectă și pentru drepturile omului? Poate ne spui cum ai ajuns să controlezi Procuratura, CNA și judecătoriile?

– De ce de la 65% (2009) opțiune pentru integrare europeană am ajuns la 37% (2015)? Poate ne explici cum ne-ai intoxicat seară de seară cu propaganda Kremlinului, cum prin crimele tale ai compromis ideea europeană și ai făcut lideri politici din indivizi ca Dodon și Usatîi?

– De ce suntem și mai săraci ca în 2009, iar tot mai mulți concetățeni ai noștri își câștigă pâinea în străinătate? Poate ne explici cum prin sistemul tău corupt ai împiedicat venirea investițiilor străine, cum ai distrus business-urile mici și mijlocii, lăsând fără surse de existență zeci de mii de oameni?

– De ce nu mai avem încredere în niciun fel de partid politic? Poate ne dai detalii despre felul cum ai corupt politicieni, cum le-ai dat milioane pentru a-i scoate din anumite partide politice, pentru a le destabiliza și a-i transforma în cățelușii tăi?

– De ce căutăm cu Krolluri miliardele de euro furate din bănci? Poate ne povestești cum ai pus la cale schema de devalizare a băncilor cu Filat, Shor, Draguțanu, Chetraru și celelalte scule ale tale?

Plahotniuc, poți să-ți iei și slugile, pe Filat, Voronin, Leancă și ceilalți. Vino și cu ei, dacă așa consideri de cuviință, și explică-le oamenilor de ce i-ai adus la acest nivel de disperare, încât să iasă din nou în stradă?

Tu doar conduci totul în Moldova. Vrei să devii președinte la anul. Vino, Plahotniuce, în fața oamenilor, și vorbește cu ei.

Demonstrează că ești bărbat nu doar în Mercedes-urile tale blindate, înconjurat de bodyguarzi.

Alex Cozer

CITIȚI ȘI...