Pirkka Tapiola: Problema cea mare este că în Republica Moldova discursul politic devine din ce în ce mai polarizat

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Şeful delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău, Pirkka Tapiola, declară la final de mandat că a constatat că în Republica Moldova s-a intensificat polarizarea. Mai exact acesta spune că a observat că, discursul politic devine din ce în ce mai polarizat, iar aceasta este problema cea mai mare cu care se confruntă ţara noastră.

În opinia diplomatului, este vorba despre polarizare geopolitică, dar şi cea lingvistică şi identitară.

„O spun cu multă tristețe. Da, au existat tensiuni și ceva polarizare în Republica Moldova și la momentul când mi-am început mandatul. Dar acum văd că discursul politic devine din ce în ce mai polarizat și cred că aceasta este problema cea mai mare. În ce măsură această polarizare reflectă cu adevărat realitatea rămâne de discutat și n-aș vrea să intru mai adânc în acest subiect, dar am opiniile mele pe această temă”, a declarat Tapiola în cadrul unui interviu pentru IPN.

Totodată, acesta s-a arătat îngrijorat de „influența businessului și altor interese în viața politică”, declarând că „lucrurile trebuie depolitizate”.

În context, acesta spune că, la începutul mandatului, cea mai mare provocare a fost să transmită că, în pofida unor relații foarte strânse, atât el, cât şi Uniunea Europeană rămân detașat de procesele politice interne din Republica Moldova.

Provocarea cea mai mare a fost, poate, să transmitem ideea că, în pofida unor relații foarte strânse, rămân detașat de procesele politice interne din Republica Moldova. Nu lucrez pentru Republica Moldova, lucrez pentru Uniunea Europeană, construind relațiile noastre în baza valorilor și intereselor UE, care în cazul nostru în Europa, din fericire, reprezintă același lucru”, a mai spus diplomatul.

Vorbind despre provocările pe care le-a avut pe parcursul mandatului, acesta a exemplificat şi faptul că, având în vedere volatilitatea acestei regiuni, o altă provocare a fost să nu lucreze pe baza stereotipurilor și interpretărilor simpliste, ci să încerce, în schimb, să ajungă la miezul problemelor și să le înțeleagă cât se poate de obiectiv, dar și să explice în baza cât mai multor surse celor de la Bruxelles ce se întâmplă în țară. „Aceasta este, de fapt, una din însărcinările principale ale unui diplomat”, a mai transmis Tapila.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...