Pirkka Tapiola: Modificarea sistemului electoral este dreptul oricărui stat suveran, dar sunt norme care trebuie respectate

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Uniunea Europeană privește perspectiva modificării sistemului electoral în Republica Moldova din trei perspective, care dacă vor fi satisfăcute de autoritățile de la Chișinău, europenii vor accepta această modificare, spune liderul Delegației UE la Chișinău, Pirkka Tapiola.

Oficialul european a transmis astăzi, cu ocazia zilei Europei, că schimbarea sistemului electoral ține de suveranitatea țării, dar există niște norme internaționale care trebuie respectate.

„Cred că ați văzut declarațiile unor grupuri politice și noi aveam trei puncte vizavi de acest subiect. Schimbarea sistemului electoral ține de suveranitatea țării, dar există niște norme internaționale care trebuie respectate. Pe marginea acestui subiect trebuie să se expună Consiliul Europei, OSCE și Comisia de la Veneția. Recomandările Comisiei de la Veneția sunt foarte importante. Modificarea sistemului electoral este o strategie pentru orice societate și este important să fie consens larg. Dacă societatea vrea această modificare, Uniunea Europeană va lua în calcul consensul larg”, a spus Tapiola.

Pe 5 mai, la ședința Parlamentului au fost votate proiectele de lege privind modificarea sistemului electoral, cel al PD (votul uninominal) cu 52 de voturi și cel al PSRM (mixt) – cu 74 de voturi, iar Comisia juridică, numiri și imunități a luat decizia de a comasa cele două proiecte de lege, luând ca bază proiectul socialiștilor. Ce-i drept, niciunul din elementele definitorii ale proiectului democraților, cum ar fi posibilitatea demiterii deputaților, nu s-a regăsit în noul proiect de lege.

Citește și: Democrația nu se fură: Protest, duminică, la Parlament față de schimbarea sistemului electoral

Votul a luat prin surprindere societatea civilă, care a organizat ulterior proteste zilnice, precum și formațiunile opoziției pro-europene, PAS și Platforma DA. Liderii acestora, Maia Sandu și Andrei Nastase, tocmai se aflau la o conferință la Bruxelles, în ziua votului inopinat.

Societatea civilă și opoziția pro-europeană au chemat oamenii la un protest amplu, pe 14 mai, în centrul Chișinăului. Criticii consideră că reforma sistemului electoral, dacă va avea loc acum, ar avantaja PD și PSRM la alegerile de anul viitor.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...