Pierderi de miliarde: Aprecierea din ultimele zile a leului față de dolar lovește dur în bugetul de stat

Pierderi de miliarde: Aprecierea din ultimele zile a leului față de dolar lovește dur în bugetul de stat

Aprecierea cu 8,5% a dolarului în prezent față de luna decembrie a anului 2016 are de suferit atât bugetul de stat cât și exportatorii și cetățenii obișnuiți, care vor înregistra săptămânal pierderi de cel puțin 120 de milioane de lei, iar până la finele anului – de peste 4 miliarde de lei.

În primele 3 luni ale anului 2017 au fost înregistrate creșteri la exporturi, la veniturile fiscale, dar și la bugetul de stat. „Însă lovitura a venit de acolo de unde nu ne așteptam. Aprecierea valutei naționale față de dolarul american a lovit și lovește dur asupra tuturor acestor indicatori”, precizează economistul de la IDIS „Viitorul”, Veaceslav Ioniță.

Astfel de la aprecierea cu 8,5% a dolarului în prezent față de luna decembrie a anului 2016 are de suferit atât bugetul de stat cât și exportatorii și cetățenii.

„Doar săptămâna aceasta de pe urma aprecierii leului bugetul de stat va pierde 30 milioane lei, exportatorii vor pierde peste 65 milioane lei, iar cetățenii vor rata peste 30 milioane lei de la convertirea veniturilor lor provenite din remitențe.
Evident aceste pierderi ar trebuie să fie compensate de scăderea prețurilor la mărfurile și produsele din țară, însă acest fenomen, dacă și va avea loc, atunci va fi cu mare întârziere și cu un impact extrem de mic”, scrie expertul într-un articol pe blogul său.

În opinia sa, această apreciere a leului arată starea muribundă a economiei, incapacitatea ei de a absorbi intrările de valută în țară. În consecință aceste intrări de valută se vor finaliza cu creșterea importurilor și a deficitului balanței comerciale.

„Aprecierea valutei aduce pierderi de cel puțin 120 milioane lei săptămânal bugetului, cetățenilor și agenților economici. Dacă situația se va menține și-n continuare așa, atunci pierderile totale până la finele anului se vor ridica la 4 miliarde lei. Dintre care pierderile bugetului de stat vor fi de peste un miliard de lei, a agenților economici de peste două miliarde lei și a veniturilor populației din remitențe peste un miliard de lei”, conchide Veaceslav Ioniță.

0