Pierdere pentru cultura Republicii Moldova: S-a stins cel mai în vârstă actor al Teatrului Național

Pierdere pentru cultura Republicii Moldova: S-a stins cel mai în vârstă actor al Teatrului Național

Cultura Republicii Moldova a pierdut un mare actor. Este vorba de actorul emerit Vladimir Cobasnean, care s-a stins în această dimineață, cu trei zile înainte de a împlini vârsta de 82 de ani.

Vladimir Cobosnean a activat în ultimii ani în trupa Teatrului Național „Mihai Eminescu”, fiind cel mai în vârstă actor al trupei. Pentru merite deosebite în munca de profesor de artă teatrală, în anul 2014 Gala Premiilor UNITEM l-a decernat cu Premiul pentru pedagogie artistică.

Timp de șase decenii de activitate teatrală a jucat peste 100 de roluri pe scena teatrului, cât și în cinematografie, cele mai relevante fiind învățătorul din „Comoara Braziliei”, Radeev din „Pietricele în palmă”, Pliușkin din „Suflete moarte” și Pavel din „Pomul vieții”.

A fost profesor al mai multor promoții de studenți ai Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice, discipolii săi fiind actori și regizori renumiți. A activat la Liceul „Elena Alistar” din Capitală, la Școala de Artă „Poleacov” în calitate de profesor de artă teatrală.

Actorul și-a început activitatea artistică în anul 1954, la Teatrul de Păpuși „Licurici”, după care se înscrie în trupa de balet a Teatrului Muzical-Dramatic „A.S. Pușkin”. Din 1990 este actor la Teatrul Epic de Etnografie si Folclor „Ion Creanga”, iar mai târziu devine director al Casei Actorului.

Vladimir Cobasnean s-a născut în 22 aprilie 1935, în satul Cuizăuca, raionul Rezina. În 1962 a absolvit Conservatorul de Stat „Gavriil Muzicescu”.

0