Petru Macovei: Legea anti-propagandă – încercare de a împărţi piaţa publicităţii din Republica Moldova

Petru Macovei: Legea anti-propagandă – încercare de a împărţi piaţa publicităţii din Republica Moldova

Directorul executiv al Asociaţiei Presei Independente din Republica Moldova (API), Petru Macovei, susţine că legea anti-propagandă nu este altceva decât o încercare de a împărţi piaţa publicităţii. Acesta consideră activismul Legislativului de la Chişinău, în acest sens, drept exces de zel în lupta cu propaganda externă.

În opinia acestuia, este suficient ca Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) din Republica Moldova să fie obligat să monitorizeze produsele media ale statelor care nu au ratificat Convenţia Europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră, afirmă expertul.

„Îmi explic acest exces de zel doar prin interesele personale ale proprietarilor de media, ale principalului proprietar de media, preşedintele Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, în încercarea de a împărţi piaţa publicităţii. În Ţările Baltice, unele emisiuni au fost interzise temporar, dar după ce consiliile audiovizualului au constatat tendinţe de propagandă au cerut suspendarea acestora prin instanţa de judecată”, a notat expertul citat de Jurnal de Chişinău.

Petru Macovei crede că ar fi democratic, conform principiilor europene şi în spiritul libertăţii de exprimare ca acelaşi Consiliu Coordonator al Audiovizualului din Moldova să fie obligat să monitorizeze produsele media provenite din statele care nu au ratificat Convenţia Europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră.

Legea privind modificarea Codului Audiovizualului, cunoscută ca legea anti-propagandă, a fost promulgată la 10 ianuarie, de şeful Legislativului, Andrian Candu, în calitate de preşedinte interimar, după ce șeful statului Igor Dodon a refuzat în mod repetat să semneze decretul de promulgare a legii, astfel Curtea Constituțională l-a suspendat temporar din funcție.

0