Petro Poroșenko a promulgat legea care restricționează predarea în limba minorităților naționale

Petro Poroșenko a promulgat legea care restricționează predarea în limba minorităților naționale

Președintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a promulgat controversata Lege a Educației, care a fost adoptată de Rada Supremă de la Kiev în 5 septembrie și care restricționează predarea în limba minorităților naționale, potrivit presei de la Cernăuți.

Poroșenko a comunicat că reforma învățământului „este una dintre cele mai importante reforme, care va îmbunătăți calitatea educației”, asigurând pașii necesari pentru includerea Ucrainei în spațiul educațional european, scrie agenția BucPress.

Președintele ucrainean a menționat că noua lege sporește rolul utilizării limbii ucrainene în procesul de învățământ. În același timp, președintele Ucrainei a subliniat importanța respectării în timpul procesului de învățământ a drepturilor minorităților naționale din țară.

„Ucraina a demonstrat și va demonstra în continuare o atitudine față de minoritățile naționale care corespunde cu obligațiile noastre internaționale, care este în concordanță cu standardele europene, fiind un model pentru țările vecine”, a subliniat Petro Poroşenko.

El s-a adresat Ministerului ucrainean de Externe și Ministerului Educației să desfășoare consultările necesare cu partenerii europeni, inclusiv cu Consiliul Europei.

Noua lege a educației din Ucraina prevede introducerea treptată a noului sistem și, prin aceasta, înlocuirea materiilor care se predau în limbă română cu discipline care vor fi predate în limbă ucraineană. Prima fază a reformei va avea loc începând cu 1 septembrie 2018 (reforma claselor primare și a grădinițelor). Predarea materiilor în limbă română se va păstra doar în clasele primare (1-4). De la 1 septembrie 2022, reforma va fi implementată în cazul claselor medii, iar din 2027-în clasele superioare (9-12).

Reforma sistemului de învățământ din Ucraina a stârnit un val de critici, comunitatea de români din Ucraina vorbind despre un proces de lichidare a școlilor românești și de ucrainizare a minorităților etnice. În acest sens, a fost semnat un apel către președintele Ucrainei, Petro Poroşenko, prin care se solicită respingerea prin veto a acestei legi, considerată a fi una care ar putea genera noi conflicte și instabilitate în țară.

Datele Ministerului Afacerilor Externe din Ucraina arată că, în prezent, în această țară locuiesc peste 400.000 de etnici români.

Președintele român Klaus Iohannis a anunțat, săptămâna trecută, că, în urma adoptării noii legi a educației din Ucraina, care restricționează predarea în limba minorităților naționale, și-a anulat vizita pe care o avea programată în luna octombrie în această țară, ceea ce i-a și comunicat direct președintelui Poroşenko, pe care l-a întâlnit la Adunarea Generală a ONU. Iohannis a subliniat că amânarea unei vizite prezidențiale este un semnal diplomatic „extrem, extrem de dur”.

„Am fost foarte, foarte neplăcut surprins de evoluția din Parlamentul Ucrainei, care, fără să anunțe partenerii, și noi suntem parteneri ai Ucrainei, a promovat o lege care, după părerea noastră, contravine bunelor intenții reciproce și, practic, această lege, dacă va intra în vigoare, va limita drastic accesul minorităților la educația în limba maternă. Și pe noi ne doare acest lucru, avem foarte mulți români în Ucraina și pot să vă spun, așa, în premieră, că ideea mea cu vizita în Ucraina a fost, de fapt, să mergem împreună în zona Bucovinei ucrainene, unde sunt mulți români, ca să subliniem că ne preocupă”, a spus șeful statului român.

0