Petiție online: Un grup de locuitori ai Chișinăului cer anularea proiectului parcărilor cu plată

Petiție online: Un grup de locuitori ai Chișinăului cer anularea  proiectului parcărilor cu plată

Un grup de locuitori ai municipiului Chișinău a inițiat o petiție online prin care cere anularea proiectului parcărilor cu plată, deoarece acesta ar fi fost încheiat în defavoarea cetățenilor orașului.

Autorii petiției spun că au creat-o, ținând cont de faptul că Primăria Chișinău a semnat un contract de Parteneriat – Public – Privat de amenajare și gestionare a parcajelor din oraș cu încălcarea prevederilor privind transparența procesului decizional, fără desfășurarea procedurilor de consultații publice, fără motivare suficientă, cu condiții în defavoarea interesului public și în detrimentul bugetului municipiului Chișinău.

Ei mai menționează că nu sunt de acord cu faptul că spaţiile de parcare vor fi amenajate din contul bugetului municipal, inclusiv prin contractarea împrumuturilor, iar în următorii 25 de ani 90% de venituri din taxa pentru parcare vor fi încasate nemotivat de aşa-numitul partener privat.

Citește și: Compania care va amenaja parcările cu plată a atacat în instanță Consiliul Municipal Chișinău

Astfel, autorii petiției solicită:

1. Anularea contractului de Parteneriat – Public – Privat din 3 decembrie 2015 dintre Primăria Municipiului Chișinău și EME Parkleitsystem GMBH, privind amenajarea, organizarea și gestionarea parcărilor și parcajelor controlate cu plată în mun. Chișinău.

2. Retragearea proiectului de Regulament privind funcționarea parcărilor și parcajelor auto cu plată în municipiul Chișinău, elaborat de Direcția Transport a Primăriei Chișinău și propus în dezbatere publică pentru 21 aprilie 2017.

3. Eliberarea trotuarelor pe străzile renovate din sursele creditului oferit de BERD și BEI (bd. Ștefan cel Mare și Sfînt, str. Vasile Alecsandri, Constantin Negruzzi), cât și pe celelalte străzi din oraș, de parcaje pentru automobile și amenajarea acestora din contul carosabilului, conform practicilor europene.

4. Elaborarea unui nou Regulament privind funcționarea parcărilor auto cu plată în municipiul Chișinău cu participarea reprezentanților societății civile specializate, a consilierilor municipali din toate fracțiunile CMC și a experților dinafara Republicii Moldova.

Citește și: Precizări referitoare la parcările cu plată din Chișinău: Este o companie creată special pentru acest proiect

5. Elaborarea unui nou proiect de organizare a parcajelor cu plată în mun. Chișinău, în interesele orașului și a orășenilor, cu respectarea prevederilor privind transparența decizională prin organizarea unor sesiuni de discuții publice și organizarea unui nou concurs de identificare a mai multor operatori pentru parcajele cu plată, cu implicarea în Comisia de organizare a concursului a reprezentanților societății civile și a experților dinafara Republicii Moldova.

6. Solicităm CNA să investigheze cazul de depășire a atribuțiilor de serviciu a vice-primarului Nistor Grozavu care a semnat contractul de Parteneriat Public Privat cu EME Parkleitsystem fără a avea împuterniciri din partea Consiliului Municipal cu încălcarea procedurii şi la condiţii dezavantajoase pentru municipiu.

Petiția poate fi semnată AICI.

Amintim că reprezentanții companiei EME Parkleitsystem anunță că pe 19 aprilie, începând cu ora 11.00 vor organiza o prezentare publică atât pentru jurnaliști, cât și pentru cetățeni pentru a arăta ce vor implementa și cum vor funcționa parcările cu plată din Chișinău.

Contractul dintre Primăria Chișinău și compania EME Parkleitsystem care a câștigat la licitația pentru amenajarea parcărilor cu plată în capitală a stârnit controverse în rândurile consilierilor municipal și a societății civile.

0