Peste trei mii de cruci de la marginea drumurilor, demontate din noiembrie 2016 până în mai

Peste trei mii de cruci de la marginea drumurilor, demontate din noiembrie 2016 până în mai

Peste trei mii de cruci instalate pe marginea carosabilului ca urmare a unor accidente în care au decedat persoane, au fost demontate din noiembrie 2016 și până la 1 mai curent. Acțiunea face parte din planul privind demontarea obiectelor funerare din zonele drumurilor publice aprobat anul trecut și implementat de Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor.

Astfel, potrivit MTID, pe drumurile din republică au fost demontate – 3.174 de obiecte funerare și cruci, din cele 3.602 existente. În proces de demontare, rămân alte 428 de însemne funerare, amplasate în zona drumurilor din raioanele Sângerei, Cahul, Cantemir, Taraclia, Cimișlia, Leova, Anenii Noi, Dubăsari, Briceni, Dondușeni, Edineț, Ocnița, Ialoveni, Orhei, Telenești, Rîșcani, Florești, Călărași și raionul Comrat.

Cea mai bună situație se înregistrează în zona drumurilor din raioanele Bălți, Fălești, Căușeni, Ștefan Vodă, Basarabeasca, Chișinău, Criuleni, Hâncești, Nisporeni, Rezina, Drochia, Glodeni, Soroca, Șoldănești, Strășeni și Ungheni, unde au fost demontate toate crucile instalate.

Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor precizează că Planul de acțiuni privind demontarea obiectelor funerare din zona drumurilor publice s-a desfășurat în două etape. În primă etapă au avut loc consultări publice a proiectului cu privire la necesitatea demontării obiectelor funerare în parteneriat cu Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldovei, Ministerul Culturii și Ministerul Afacerilor Interne, ONG-uri. etc. Ulterior, a demarat campania de informare a cetățenilor cu privire la inițierea dezinstalării și reamplasării tuturor obiectelor funerare din zona drumurilor publice.

Toate obiectele funerare demontate până în prezent au fost depozitate în cimitirele din localități pentru reutilizarea acestora de către familiile social-vulnerabile.

Cheltuielile pentru demontarea crucilor sunt acoperite din mijloacele financiare de întreținere al fondului rutier.

Demontarea obiectelor funerare din zonele drumurilor publice din Moldova a fost demarată în scopul sporirii siguranței rutiere a participanților la trafic.

0