Peste 42.700 de persoane, evacuate în Bali în faţa posibilei erupţii a vulcanului Agung

Peste 42.700 de persoane, evacuate în Bali în faţa posibilei erupţii a vulcanului Agung

Peste 42.700 de persoane au fost evacuate, potrivit datelor Crucii Roșii, în fața posibilei erupții a vulcanului Agung din insula Bali, care a înregistrat din nou luni o puternică activitate seismică, relatează EFE.Persoanele evacuate provin din nouă districte din regiune, potrivit unui comunicat difuzat pe rețelele de socializare.

Vulcanul Agung, din nord-estul insulei, se află de vineri la nivel maxim de alertă iar autoritățile au stabilit un perimetru de securitate de până la 12 kilometri în jurul craterului în fața intensificării activității seismice.

Un responsabil al Centrului de Vulcanologie și Gestionare a Pericolelor Geologice (CVMPG) care monitorizează vulcanul a declarat pentru EFE că Agung „se îndreaptă spre o erupție”, deși este imposibil să se știe cu exactitate acest lucru.

Aproximativ 800 de mici cutremure au zguduit regiunea din apropierea vulcanului în ultimele zile. Activitatea seismică sugerează să magma se mișcă din zonele cele mai adânci ale vulcanului spre crater.

Dacă seria de mișcări telurice se va schimba într-o mișcare constantă, atunci „erupția ar interveni în interval de câteva minute”, a declarat Devy Kamil Syahbana, directorul regional al CVMPG.

Pe de altă parte, autoritățile locale au informat că nu există niciun pericol pentru turiști și că aeroportul internațional Bali Ngurah Rai continuă să opereze în mod normal, deși experții avertizează în fața unor posibile suspendări a zborurilor în cazul în care vulcanul intră în erupție.

Potrivit CVMPG, activitatea seismică din prezent este similară celei care a precedat erupția vulcanului Agung din 1963, care a durat aproape un an și a provocat moartea a peste 1.100 de persoane.

Insula Bali este principala destinație turistică a Indoneziei cu o afluență lunară de peste 200.000 de turiști străini, potrivit datelor oficiale.

0