Peste 120 de morți și 1.300 de răniți în manifestațiile antiguvernamentale din Nicaragua de la jumătatea lunii aprilie

Peste 120 de morți și 1.300 de răniți în manifestațiile antiguvernamentale din Nicaragua de la jumătatea lunii aprilie

Un total de 121 de persoane au fost ucise și alte 1.300 rănite în Nicaragua de la izbucnirea manifestațiilor la jumătatea lunii aprilie împotriva guvernului președintelui Daniel Ortega, a indicat marți organizația neguvernamentală Centrul nicaraguan pentru drepturile omului (Cenidh), relatează AFP.

Bilanţul a crescut în ultimele zile, când 10 persoane şi-au pierdut viaţa în violenţele dintre manifestanţi şi forţele de ordine în Masaya (sud), a declarat pentru AFP secretarul executiv al Cenidh, Marlin Sierra.

De mai multe zile, Masaya a devenit epicentrul confruntărilor dintre manifestanţi şi forţele de ordine care încearcă să degajeze numeroasele baricade ce obstrucţionează circulaţia pe străzile oraşului cu o populaţie de 100.000 de locuitori.

Mai mulţi locuitori relatau luni despre două execuţii sumare în rândul unor manifestanţi dezarmaţi, inclusiv un minor de 15 ani. Un poliţist a fost de asemenea ucis, potrivit autorităţilor.

Marţi, violenţele s-au extins şi în Granada, staţiune turistică situată la 46 km sud-est de capitala ţării, Managua, unde un adolescent a fost ucis cu focuri de armă, potrivit Cenidh.

Daniel Ortega, erou al revoluţiei sandiniste care a înlăturat dictatura în 1972, se confruntă de la jumătatea lui aprilie cu un val de contestare fără precedent, declanşat de o reformă a pensiilor, abandonată de atunci, dar care s-a transformat într-o mişcare generală de respingere a şefului statului, acuzat de restrângerea libertăţilor şi de confiscarea puterii. El conduce Nicaragua din 2007, după o primă etapă la putere între 1979 şi 1990.

La rândul său, Ortega denunţă „o conspiraţie a opoziţiei” ce vizează să-l înlăture de la putere, în timp ce opozanţii săi îl acuză că recurge la grupuri civile armate mobilizate pe post de miliţii.

0