Personajele cheie ale scandalului de corupție de la Chișinău

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Acest articol este pentru cei care nu stau geană pe politica din Moldova. Au ajuns la urechile lor frânturi de informație din scandalul uriaș de corupție de la Chișinău, dar și le-au prins în manipulări de tot felul. O să încerc să explic mai pe larg. Atât pentru prietenii mei din România, cât și pentru toți cei care mă citesc. Deci, să intre în scenă personajele momentului.

Vlad Filat. Un băiat de la țară. Nu a fost nomenclaturist. Nu vine din vreo familie de comuniști cunoscuți. A făcut facultatea de drept la Iași. A revenit în Moldova. S-a angajat la stat. Orgolios, cu foarte multe ambiții. A ajuns relativ repede în funcții cheie. A fost șef pe la Privatizări. Companii de stat, fabrici, sedii prin Chișinău. Dumnezeu știe cum le-a dat, cui le-a dat. Cine împarte, parte-și face. Gurile rele spun că milioanele sale aici și-ar avea rădăcinile. A plusat și a vrut nu doar bani, ci și putere. Așa că s-a implicat în politică. Se întâmpla pe vremea lui Voronin. Îl țin bine minte. Un costum scump, de firmă, extrem de vorbăreț, băgător în seamă prin Parlament. Era în stare să-ți ia microfonul din mână ca să-și ia interviu. Dar era totuși un simplu deputat. L-a părăsit pe cel care îl băgase în Parlament și și-a făcut propria fracțiune din câțiva deputați. Apoi și-a creat un partid. Reușise să convingă oameni cu notorietate să intre în partidul său. Având bani, oameni de încredere a ajuns să fie un partid important. După revolta populară din 7 aprilie 2009, când protestatarii au ars Parlamentul și Președinția, iar comuniștii au pierdut majoritatea, omul a devenit o speranță a celor care visau la Europa. Și Europa visa la Moldova. Era preferatul cancelariilor europene.

A ajuns premier. Din orgoliu sau prostie a început să se certe cu oamenii pe care i-a adus în partid. Rând pe rând au plecat mulți. Atunci a început și lupta cu rivalul său de o viață, Vlad Plahotniuc. Nu și-a calculat bine forțele. Iar Plahotniuc, împreună cu alte partide politice l-au trântit. L-au acuzat și de acte de corupție. A fost primul premier din Moldova demis pentru ”suspiciuni de acte de corupție”. În presă apăruseră înregistrări în care Vlad Filat dădea indicații șefului Fiscului. Indicațiile erau fără echivoc: unii oameni de afaceri să fie iertați, alții să fie călcați pe gât. Astăzi este din nou acuzat de corupție. Cică ar fi luat bani de la administratorul unei bănci din Moldova, Banca de Economii. Nici mai mult nici mai puțin, 250 de milioane de dolari. Administratorul, Ilan Shor, a fur-luat banii pentru mita lui Filat din Banca de Economii. Banca a dat faliment. Moldovenii trebuie să pună acum banii la loc.

Vlad Plahotniuc. Nici acest Vlad nu este fiul vreunui comunist sovietic. A plecat și el de jos. Biografia sa are multe pete negre. Mai ales în tinerețe. Prilej pentru unii, care îl consideră răul cel mai mare al Moldovei, să i le umple cu tot felul de acuzații care mai de care mai malefice. Tot felul de afaceri criminale i-au fost puse în cârcă. Cert este că a făcut în scurt timp foarte mulți bani. Foarte mulți. Apoi a reușit să ajungă reprezentantul Petrom în Moldova, iar mai târziu să controleze una din cele mai mari bănci din Moldova – Victoria Bank. În perioada comunistă a Moldovei era un fel de trezorerier al lui Voronin. Finanța Partidul Comuniștilor și a fost foarte aproape să fie numit premier de Voronin. Nu a fost să fie. Apropo, tipul are o ”calitate” incredibilă – și-a creat voit sau fără voie alura unui rău absolut. Pare chiar malefic, iar scenariile incredibile pe care le țese îl poziționează cu două trei mutări înaintea oponenților săi.

Și-a cumpărat un partiduț practic mort – Partidul Democrat. L-a resusscitat financiar și ajuns cu el în Parlament. A fost pe rând deputat, vice-președintele Parlamentului, apoi iarăși deputat. Dar a renunțat la funcțiile publice. Deține un imperiu uriaș de televiziuni, site-uri. A cumpărat oameni cu carul. Are jurnaliști, bloggeri care îl slujesc. Se spune că el fost cel care a venit cu ideea să împartă toate instituțiile statului pe criterii politice. Cele trei partide din Alianța pentru Integrare Europeană(PLDM, PD și PL) și-au împărțit ministerele, agențiile, serviciile și așa mai departe. Aici i s-a văzut geniul malefic… A cerut și a primit instituțiile de forță. De pildă, Procuratura. Până în acel moment Procuratura era o instituție care speria doar copiii. De altfel, Vlad Plahotniuc este acuzat că a preluat nenumărate businessuri de la oameni de afaceri moldoveni, prin așa numitele atacuri raider. Mulți dintre cei care au rămas fără afaceri s-au ales cu dosar penal. Pe bună dreptate sau nu, nu știu. Nu comentez deciziile instanțelor de judecată, dar din bogat cum era, Vlad Plahotniuc a devenit și mai bogat, și mai influent, și mai periculos pentru Moldova.

Ilan Shor. Un moldovean cu origini evreiești. A moștenit de la tatăl său un imperiu financiar. Are afaceri cu magazine de Duty Free la granițele Moldovei. ”Amic” cu Filat a ajuns foarte ușor să administreze Banca de Economii, controlată de stat. Din aceasta, dar și din alte două bănci a fost furat un miliard de dolari. Furat, în sens că s-au dat credite neperformante cu duiumul. Banii nu au mai putut fi recuperați. Suma dispărută reprezintă un sfert din PIB-ul Moldovei. Banii erau ai statului. Furtul a afectat grav leul moldovenesc, care s-a devalorizat. În plus, au apărut tot felul de scumpiri: pâinea, energia electrică. Shor a fost găsit principalul vinovat de un raport al unei companii americane. Ca să se ascundă de brațul legii, a candidat și a câștigat alegerile într-un orășel aflat la vreo 50 de kilometri de Chișinău – Orhei. De acolo l-a pârât pe Filat la procuratură. Că l-ar fi estorcat de 250 de milioane de dolari. Shor este acum liber, chiar dacă a recunoscut că a luat banii pentru a-l mitui pe Filat din banca administrată de el.

Denunțul a fost înregistrat la Procuratură care a cerut și a obținut ridicarea imunității lui Vlad Filat. Acesta a fost reținut inițial pentru 72 de ore, apoi pentru 30 de zile. Evident, Filat neagă acuzațiile și spune că procuratura, cea despre care vă spuneam că a revenit lui Plahotniuc, i-a făcut un dosar politic. Între timp, în centrul Chișinăului sunt în desfășurare două proteste de tipul Ocuppy. În corturile din fața Guvernului manifestă împotriva corupției oligarhilor forțe care vor ca Moldova să meargă spre vest. În fața Parlamentului, tot cu corturi, de câteva săptămâni protestează forțele proruse.

Așadar, ce se întâmplă în Moldova? Din prostie, lăcomie, orgoliu, coruție Filat a ajuns la răcorică. Evident că asistăm la o luptă uriașă între doi oligarhi care nu pot împărți Moldova și din cauza cărora, țara o duce prost. Numai că procuratura trebuie să demonstreze acum că este independentă. Că acest dosar nu este unul politic. Cea mai bună dovadă în acest sens ar fi încarcerarea lui Vlad Plahotniuc.

Concluzia mea. Așa-zișii proeuropeni au furat Moldova de au secătuit-o. Este evident că de situație se folosesc prorușii. Acestora nu le vine greu să acuze guvernarea de mizeriile făcute. De altfel, liderii opoziției pro-ruse au ajuns acum să fie în topul încrederii populației sărăcite. Este vorba de Igor Dodon și Renato Usatîi. Primul este preferatul lui Putin. Al doilea al KGB-ului. Ambii protestează în fața Parlamentului. Așa că, adio Europa, adio România, dacă oamenii aceștia doi ajung la putere. Deocamdată, membrii Partidului Liberal Democrat(unde președinte a fost Filat), au ales să rămână în Alianță de Integrare Europeană. Dar nu se știe ce o să fie mai departe. Moldova este condusă de oligarhi care nu se mai opresc din furat. Unul este la închisoare, altul jubilează. Ceilalți, mai mici, sunt în buzunarul oligarhului Plahotniuc. Acesta conduce țara, deși nu e nici măcar deputat. Ba de curând și-a depus mandatul și din funția de membru al Partidului Democrat.

Vitalie Cojocari


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...