Persoane înarmate au preluat controlul legislativului din Crimeea

by Genko Genko

Persoane înarmate au preluat controlul, în noaptea de miercuri spre joi, asupra clădirii legislativului și al cabinetului de miniștri din Crimeea, regiune cu o populație majoritar rusofonă, a anunțat președintele Mejlisului etnicilor tătari din Crimeea, Refat Ciubarov, pe pagina sa de Facebook, informează Interfax.

”Am fost sunat în urmă cu 20 de minute…Mi s-a spus că sediul Radei Supreme a Crimeii (parlamentul local) și al guvernului a fost ocupat de persoane înarmate în uniforme fără semne de distincție. Ei nu au avansat încă nicio cerință”, scrie acesta în postarea de pe Facebook.

Deputatul Andrei Sencenko, din partea partidului Batkivșcina, a declarat, la rândul său, că forțele de ordine încearcă să afle cine sunt acele persoane și care este mobilul acțiunilor lor.

Forțele de securitate ucrainene nu au confirmat încă faptul capturării clădirilor publice din Crimeea.

Între timp, după cum au relatat canale media ucrainene, un purtător de cuvânt al legislativului din Crimeea a declarat că persoane neidentificate au pătruns în clădire, au neutralizat paza și au ocupat imobilul.

Întregul personal al Radei din Crimeea a fost trimis în vacanță de o zi. În prezent, pe ambele clădiri au fost ridicate drapelul Rusiei, transmite Interfax-Ukraina.

În fața clădirii legislativului local a fost ridicată o baricadă din paleți de lemn și tomberoane. Clădirea este încercuită de poliție, dar nu suficient de bine. Cei mai mulți polițiști sunt concentrați în fața sediului guvernului.

Refat Ciubarov, liderul tătarilor din Crimeea, declarase anterior că autoritățile republicii autonome vor apăra integritatea teritorială a Ucrainei și se opun oricărei secesiuni, după cum menționează joi presa ucraineană.

Cu o zi în urmă, parlamentul din Crimeea a refuzat să discute posibilitatea separării peninsulei de Ucraina.

Miercuri, la Simferopol, capitala republicii autonome Crimeea, au avut loc confruntări între manifestanți pro-ruși și susținători ai noilor autorități ucrainene, soldate cu două victime — un bărbat care a murit în urma unui atac de cord și o femeie ce a murit în busculada creată. Unele media ucrainene consemnează trei victime și aproximativ 30 de răniți.

Parlamentul din Crimeea trebuia să se reunească în sesiune de urgență pentru a lua în discuție statutul republicii autonome, dar în cele din urmă a anulat ședința.

Pe fondul crizei din Ucraina, Rusia a declanșat pe neașteptate, miercuri, o verificare a trupelor sale din centrul și vestul țării, inclusiv la granița cu Ucraina.

CITIȚI ȘI...