Pericolul sistării livrărilor de gaze către UE via Ucraina este real

by Genko Genko

Pericolul suspendării livrărilor de gaze către UE prin teritoriul Ucrainei este real, a declarat duminică, într-o intervenție în direct, la postul de televiziune slovac TA3 premierul Slovaciei, Robert Fico

Ministrul ucrainean al energiei Iuri Prodan evocase recent posibilitatea suspendării livrărilor de gaze rusești către Ucraina și, în consecință, pericolul sistării tranzitului de gaze în Europa din cauza prețului prea ridicat la gazele rusești.

Rusia a anulat anterior reducerile la gaze acordate Ucrainei, iar prețul a sărit în luna aprilie la 485 de dolari pe mia metri cubi de la 285 de dolari.

Citește și: Putin avertizează din nou Europa pe subiectul gazelor

Potrivit ministrului ucrainean, ”posibilitățile Ucrainei de a susține tranzitul nu sunt nelimitate”.

”Această amenințare este foarte reală, nu este o ficțiune. Am experimentat-o deja în 2009, când au fost întrerupte livrările de gaze prin Ucraina. Dacă nu vor exista negocieri intense, aceasta amenințare va fi extrem de ridicată”, a afirmat șeful guvernului slovac, constatând că ucrainenii nu pot să plătească pentru gaze.

”Dacă doresc asistență financiară, ei (ucrainenii, not.red.) ar trebui să-și facă temele pe acasă”, a mai spus Fico, sugerând că Ucraina ar trebui totuși să-și ramburseze datoria de 2,2 miliarde de dolari către Gazprom, după cum scrie Ria Novosti.

CITIȚI ȘI...