Pericolul din adâncuri: Francezii lansează drona antisubmarin

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Târgul de echipamente militare Euronaval a adus în prim-plan proiectul secret la care compania Thales a lucrat mai bine de trei ani: AUSS, o dronă submersibilă capabilă să lovească fulgerător submarinele inamice.

AUSS reprezintă un echipament militar de tip dronă invizibilă capabil să evolueze atât la suprafaţă, cât şi în adânc, iar Marina franceză ar putea să o includă în dotările standard ale celui mai nou submarin nuclear aflat în lucru, anunţă Defense News.

Arma secretă

AUSS face parte dintr-un proiect secret, abia acum prototipul dronei antisubmarin fiind prezentat publicului larg.

Inginerii companiei Thales au lucrat vreme de trei ani, împreună cu parteneri din alte 19 companii mici şi mijlocii, pentru a crea prototipul dronei AUSS.

Cea mai modernă armă antisubmarin pe care francezi au reuşit să o creeze ar putea schimba soarta luptelor din adâncuri.

„AUSS marchează începutul unei ere în industria sistemelor marine fără personal uman produse în Franţa”, a afirmat Pierre Eric Pommellet, vicepreşedinte în cadrul companiei franceze din sectorul de Apărare.

Aplicaţii multiple

În sectorul militar, drona AUSS poate executa misiuni de spionaj, culegere de date de la diverse staţii submersibile cu senzori şi transmiterea acestora către reţeaua de sateliţi.

Dispozitivul ar trebui să aibă o autonomie de două săptămâni, să efectueze manevre complexe, cum ar fi întoarceri bruşte la 360 de grade, şi să înainteze la o viteză de 17 noduri, egală cu cea a unui iaht de croazieră.

Le fel de bine, drona se poate transforma şi într-o armă antisubmarin, forma sa asemănătoare unei torpile şi caracteristicile stealth permiţând dispozitivului să se apropie în mod periculos de un submersibil sau de un vas militar de suprafaţă inamic.

Însă, la fel de bine, AUSS poate duce la capăt şi misiuni pe timp de pace, drona putând fi utilizată pentru verificarea integrităţii reţelelor şi platformelor maritime de gaze şi petrol.

Cinci teste privind comportamentul dronei antisubmarin în condiţii de imersie au fost efectuate în portul Brest, iar inginerii Thales speră ca AUSS să aibă în curând abilitatea de a opera şi pe uscat.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...