Pentru al doilea an consecutiv, Bălți rămâne a fi cea mai transparentă localitate din țară, cu 20% față de Cimișlia și Cahul

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Pentru al doilea an consecutiv, municipiul Bălți rămâne a fi cea mai transparentă localitate din țară, cu un indice de transparență de 82%. La fel pentru al doilea an consecutiv Bălțiul rămâne a fi unica localitate cu nota A+, în clasamentul celor mai transparente autorități publice locale din Republica Moldova. Capitala de nord a țării este urmată de Cimișlia și Cahul cu nota B și un indice al transparenței totale de 62%, conform clasamentului realizat anual de Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale IDIS „Viitorul” împreună cu INEKO Slovacia.

„Timp de trei ani avem o cooperare frumoasă cu partenerii din Slovacia și în această perioadă am învățat foarte multe. Am învățat metodologia de identificare a celor mai transparente autorități locale și am aflat care sunt instrumentele de măsurare a sustenabilității financiare. Astfel, am făcut un pas înainte pentru consolidarea autorităților publice locale din Moldova. De asemenea, cu toate că media de transparență pe țară este mai jos de 40%, există autorități care încep să dicteze tonul în această direcție și tendințele sunt îmbucurătoare la capitolul transparenței”, a declarat directorul executiv IDIS „Viitorul”, Liubomir Chiriac, referindu-se la situația din municipiul Bălți.

La rândul său, Maroš Kramár, diplomat pentru Dezvoltare și Cooperare din cadrul Ambasadei Republicii Slovace la Chișinău a menționat: „Mă bucur că sprijinul financiar al SlovakAid și colaborarea organizațiilor partenere INEKO și IDIS „Viitorul” aduce rezultate pozitive sub forma unor premii pentru cele mai deschise autorități publice locale. Multe mulțumiri aparțin și municipalităților, care fac parte din proiect și au încercat să fie mai transparente pentru nevoile cetățenilor lor. Fie ca autoritățile cele mai deschise să devină în viitor, un model pentru celelalte localități din Moldova”.

Cele 60 de localități (40 de orașe și 20 cele mai mari sate/comune) și 32 de consilii raionale au fost evaluate în baza următoarelor nouă criterii de transparență: accesul la informație, participarea în procesul decizional, procesul bugetar, organizarea și desfășurarea achizițiilor publice, administrarea proprietății publice, conflictul de interese, resursele umane, serviciile sociale și investițiile raionale. Punctajul maxim pentru administrația unui autorități publice locale constituie 100 de puncte. Astfel, cele mai transparente localități sunt municipiul Bălți (82 de puncte), orașul Cimișlia (62 puncte) și municipiul Cahul (62 puncte). La rândul său, cele mai transparente autorități publice locale de nivelul II sunt consiliile raionale din Strășeni (78 de puncte), Fălești (64 de puncte) și Cahul (58 de puncte).

„Printre exemplele pozitive evidențiem municipiul Bălți, care ocupă prima poziție doi ani la rând, cu o medie peste 80% (A+), municipiul Strășeni, care are cel mai mare progres în punctaj (+50,2 puncte) și în clasament (+39 locuri). La nivel de raioane este vorba de raionul Strășeni, care ocupă prima poziție doi ani la rând cu o medie peste 78% în 2018 (A), iar raionul Cahul a avut cea mai mare ascensiune în 2018 (+46,6 puncte) și a urcat pe locul III în clasament (+26 locuri), se arată în raportul de monitorizare a activității administrațiilor publice locale în ce privește deschiderea față de cetățeni”, se arată într-un comunicat al IDIS „Viitorul”.

La capitolul participarea în procesul decizional, municipiul Bălți și Consiliul raional Strășeni își păstrează, în ultimii ani, prima poziție. În ceea ce privește achizițiile publice, majoritatea autorităților (29 de localități și 9 raioane) publică anunțurile de participare la achizițiile publice, și mai puțin rezultatele achizițiilor. Totodată, deși este important ca autoritățile să publice contractele de achiziții publice pe paginile lor web ca și societatea civilă să le poată monitoriza, acest lucru nu este făcut. Respectiv doar pe pagina web a municipiului Bălți, a satelor Costești, Varnița, dar și a Consiliului raional Strășeni pot fi găsite contractele de achiziții publice.

Clasamentul celor mai transparente autorități publice locale mai arată că 58 de primării și 30 de consilii raionale nu au făcut publice prin intermediul paginii web rezultatele funcțiile publice vacante în 2017 și doar primăriile din municipiul Bălți, primăria Călărași și Consiliile raionale din Strășeni și Sângerei au făcut acest lucru.

Alte capitole analizate sunt „serviciile publice” și „investițiile, întreprinderi municipale și participarea în societățile comerciale”. Astfel, Primăria municipiului Bălți și Consiliul raional Fălești reprezintă cele mai bune exemple de accesibilitate pentru populație la informațiile despre serviciile sociale. De asemenea, doar 13 primării și două consilii raionale publică pe web informațiile privind programele şi proiectele, ale căror beneficiari sau executanți sunt. La nivel raional, doar administrația raionului Fălești a publicat pe web CV-ul conducătorilor întreprinderilor municipale.

Este de menționat că situația în administrarea municipiului Bălți s-a schimbat radical după  victoria la alegerile locale din 2015 a politicianului Renato Usatîi și echipa „Partidului Nostru” condus de acesta. La alegerile locale noi, din această primăvară, orășenii și-au confirmat susținerea pentru această formațiune, reprezentantul acesteia, Nicolai Grigorișin, fiind ales în funcția de primar din primul tur.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...