PD va analiza recomandările Comisiei de la Veneția și va căuta soluțiile necesare pentru adaptarea proiectului

PD va analiza recomandările Comisiei de la Veneția și va căuta soluțiile necesare pentru adaptarea proiectului

Partidul Democrat din Moldova va analiza în zilele următoare fiecare recomandare din documentul Comisiei de la Veneția și va căuta soluțiile necesare pentru adaptarea inițiativei privind schimbarea sistemului electoral la recomandările tehnico-juridice ale experților internaționali. Despre aceasta anunță formațiunea de guvernare după ce astăzi experții Comisiei au dat avizul față de proiectul de lege PD-PSRM prin care nu recomandă modificarea sistemului electoral în Republica Moldova, făcând trimitere la riscuri ca deputații aleși pe circumscripții uninominale să fie influențați de cercuri de afaceri.

De asemenea, potrivit PDM, în zilele următoare formațiunea va avea consultări și cu deputații din Parlamentul Republicii Moldova pe subiectul recomandărilor Comisiei de la Veneția, dar și cu oficiali din afara țării, inclusiv cu experții Comisiei de la Veneția.

„Partidul Democrat din Moldova rămâne ferm angajat în procesul de reformare politică. Vom respecta până la capăt dorința cetățenilor de a vota direct deputații la viitoarele alegeri – o promisiune pe care aproape toate partidele din Republica Moldova au făcut-o în alegerile din ultimii ani și nu au îndeplinit-o până în prezent. În același timp, PDM va susține modificările necesare pentru ca schimbarea sistemului electoral să se facă în concordanță cât mai bună cu recomandările tehnico-juridice ale experților Comisiei de la Veneția”, se arată într-un comunicat al PD.

Vedeți și: Comisia de la Veneţia STRICĂ planurile tandemului PD-PSRM: Votul mixt NU poate fi adoptat

În comunicatul său formațiunea mulțumește Comisiei de la Veneția pentru că au făcut „o muncă importantă într-un termen scurt”, menționând că a transmis inițiativa pentru expertizare Comisiei de la Veneția tocmai pentru că a dorit o expertiză juridică profesionistă privind modalitatea de schimbare a sistemului electoral.

La fel, PDM susține că pe parcursul a trei luni au avut loc „multiple dezbateri publice în societate”, la care au participat „partidele parlamentare și neparlamentare, societatea civilă, experți locali și internaționali”. De asemenea, a avut loc „o amplă campanie de informare națională privind votarea directă a deputaților, dar și o campanie de strângere de semnături în favoarea schimbării sistemului electoral, unde peste 850 de mii de oameni au semnat pentru a-și alege direct deputații la următoarele alegeri”, uitând să precizeze că în cadrul acelei campanii, PDM a colectat semnături în favoarea modificării sistemului electoral în unul uninominal, nu mixt.

0