PD examinează posibilitatea organizării unui referendum privind „integrarea europeană” în Constituție. Dodon acceptă „provocarea”

PD examinează posibilitatea organizării unui referendum privind „integrarea europeană” în Constituție. Dodon acceptă „provocarea”

Partidul Democrat din Moldova și Partidul Popular European din Moldova examinează posibilitatea organizării unui referendum privind includerea sintagmei „integrarea europeană” în Constituție. Despre acest lucru a anunțat în cadrul unui scurt briefing de presă organizat înaintea începerii ședinței de astăzi a Parlamentului, Andrian Candu. Ulterior, după eșuarea votului privind modificarea Constituției, președintele Parlamentului a reiterat această idee, menționând că, democrații vor solicita Curții Constituționale să se expună în privința posibilității organizării unui asemenea referendum pe 24 februarie 2019, concomitent cu alegerile parlamentare.

Președintele Igor Dodon, cel care a lansat anterior mai multe inițiative privind inițierea unor referendumuri consultative, a reacționat la această idee, menționând că nu se teme și acceptă „provocarea Partidului Democrat”.

„Și Președinția, și Partidul Socialiștilor, avem certitudinea că votul la referendum va fi negativ, deoarece după 9 ani de guvernare așa-zis pro-europeană, cetățenii nu mai au încredere nici în partidele de dreapta, nici în ceea ce propun aceste partide pseudo-europene, iar referendumul va confirma această dispoziție socială”, a opinat Igor Dodon într-o reacție publică la această inițiativă.

Totuși, potrivit șefului statului, este vorba de „duble standarde”. „Anul trecut ei (n.r. PDM) nu au acceptat referendumul consultativ propus de mine, pe subiecte precum: anularea legii miliardului, dizolvarea Parlamentului și alegeri anticipate, reducerea numărului de deputați de la 101 la 71, introducerea disciplinei ”Istoria Moldovei” în programul școlar”.

„Oamenii vor o politică externă echilibrată, stabilirea unor relații bune și în Est, și în Vest: cu Rusia, China, cu Europa și SUA, cu Turcia, cu Uniunea Europeană și Uniunea Eurasiatică, precum și cu alte țări partenere. Și eu voi pleda anume pentru o asemenea abordare politică, în interesul național al țării”, a concluzionat Dodon.

0