Paza de coastă a Spaniei a salvat 257 de migranți africani la sfârșitul săptămânii trecute

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Paza de coastă spaniolă a salvat la sfârșitul săptămânii trecute 257 de migranți africani, printre care 22 de femei și patru copii, aflați la bordul a șapte ambarcațiuni ce navigau între Maroc și Spania, a anunțat aceasta luni, informează AFP.

Cinci bărci gonflabile ce transportau 210 migranți au fost salvate duminică seara, iar două, ce transportau 47 de persoane, sâmbătă la sfârșitul zilei. Toate proveneau din Maroc, a precizat pentru AFP un purtător de cuvânt al echipelor de salvare pe mare.

Migranții, originari din Africa subsahariană, au fost debarcați de paza de coastă în mai multe porturi de pe coasta sudică a Spaniei, printre care Almeria sau Motril, unde au fost preluați de Crucea Roșie.

Unii dintre ei sufereau de hipotermie, însă niciunul nu era într-o stare de sănătate gravă, potrivit purtătorului de cuvânt al echipelor de salvare.

De asemenea, un cadavru a fost găsit duminică la mijlocul zilei, în larg de Cadix, la câțiva kilometri de strâmtoarea Gibraltar, fără ca autoritățile să fie în măsură să precizeze dacă era vorba de un migrant.

Între 1 ianuarie și 22 februarie, circa o mie de migranți au sosit în Spania pe cale maritimă și 38 au murit în apele mării, potrivit Organizației Internaționale pentru Migrație (OIM), care cifrează la circa 14.000 totalul celor sosiți în Europa pe Marea Mediterană în timpul acestei perioade.

Enclava spaniolă Ceuta din Maroc, situată vizavi de coastele spaniole, a fost de asemenea scena mai multor sosiri masive de migranți de la începutul lunii.

Ceuta, una dintre singurele frontiere terestre ale Uniunii Europene (UE) cu Africa, împreună cu enclava Melilla (la 400 de km est), nu au cunoscut intrări de migranți atât de masive de la începutul anilor 2000.

Marocul, în relații reci cu Bruxellesul, a amenințat anterior în mod indirect că va relaxa controlul exersat asupra migranților care, odată ajunși pe teritoriul Spaniei, pot cere azil și, dacă îl obțin, să se instaleze în UE, scrie agerpres.ro.

Morocul și UE au divergențe cu privire la interpretarea unui acord de liber-schimb asupra produselor agricole și piscicole.

Un purtător de cuvânt al echipelor de salvare pe mare a evocat o „majorare (a sosirilor de migranți) în acest week-end”, însă fără a face vreo legătură cu aceste tensiuni diplomatice.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...