Pavel Filip, către Igor Dodon: „Să coboare cu picioarele pe pământ. PSRM nu e la guvernare”

Pavel Filip, către Igor Dodon: „Să coboare cu picioarele pe pământ. PSRM nu e la guvernare”

Candidatura lui Eugen Sturza propusă de Partidul Democrat (PD) la şefia ministerului Apărării va fi înaintată a doua oară președintelui Igor Dodon, anunță premierul Pavel Filip, care îi sugerează şefului statului să coboare cu picioarele pe pământ, deoarece el nu are atribuții de a numi miniștri, aşa cum a făcut-o astăzi, când a venit cu candidatura bunului său prieten şi tatăl finului său, Victor Gaiciuc.

„Eu nu prea am înțeles, dar nici societatea nu prea a înțeles propunerea președintelui. Președintele și PSRM se cred partid de guvernare. Altfel nu-mi pot explica această candidatură, deoarece într-o țară parlamentară, președintele nu are nicio legătură cu numirea miniștrilor”, a reacţionat Filip în debutul ședinței de astăzi a Guvernului.

Astfel, premierul îi recomandă şefului statului să coboare cu picioarele pe pământ şi să nu să se inspire din experiența altor lideri de ţară.

„Înțeleg că se inspiră dintr-un model al unei țări pe care o frecventează foarte des, dar eu îi sugerez să se coboare cu picioarele pe pământ și să înțeleagă că Republica Moldova este o republică parlamentară”, a adăugat Filip.

Citeşte şi: Candidatura lui Dodon pentru Apărare: Fost ministru demis pentru furt din depozitele Armatei, implicat în campania celor „30.000 de sirieni” ai Maiei Sandu

Premierul a anunţat că a primit în scris refuzul lui Dodon de al numi pe Eugen Sturza în funcția de Ministrul al Apărării, însă a reiterat că PD va propune candidatura acestuia repetat. „El e obligat să accepte a doua nominalizare. Dacă o va face, suntem pregătiți să facem pașii necesari pentru a scoate acest blocaj din jurul Ministerului Apărării”, a conchis premierul.

Şeful statului a refuzat să accepte candidatura PD la funcţia de ministru al Apărării şi a venit cu propria candidatură. Este vorba de generalul pensionar, Victor Gaiciuc, tot el bun prieten al lui Igor Dodon, care ar fi implicat în campania denigratoare de la prezidenţiale.

Gaiciuc a ocupat fotoliul de ministru al Apărării între 2001 și 2004, în componența Guvernului Tarlev, și a fost demis prin decret prezidențial ca urmare a unui scandal legat de sustragerea ilegală din depozitele Armatei Naționale a unui lot de arme. La scurt timp, militarul a fost numit Ambasador al Republicii Moldova în Regatul Belgiei și reprezentant al Moldovei la NATO.

Actualmente, el este administrator al companiei de asigurări Acord Grup. Societatea pe acțiuni a fost fondată în 2002 și are un capital social de 37 de milioane de lei. Totodată, în aprilie 2015, Gaiciuc a devenit președinte al consiliului Biroului Național al Asiguratorilor de Autovehicule din Moldova (BNAA).

0