Patru candidați ai „Partidului Nostru” în circumscripții, eliminați din cursă pe diverse motive. Formațiunea acuză că așa candidații puterii s-ar simți „mai confortabil”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Patru pretendenți ai formațiunii „Partidul Nostru”, care au colectat semnături pentru fi înregistrați în calitate de candidați în circumscripțiile uninominale pentru alegerile din 24 februarie, au primit refuz de înregistrare, fiindu-le prezentate diverse motive cum ar fi „numărul insuficient de semnături”, după ce multe dintre ele le-au fost anulate pentru „neconcordanțe în datele personale”. Reprezentanții formațiunii însă consideră că astfel se încearcă a limita dreptul candidaților incomozi din partea opoziției de a participa la scrutin.

Este vorba de Maxim Chirtoagă (circumscripția nr.1, Briceni), Victor Bogatico (circumscripția nr.4, Rîșcani), Sergiu Urecheanu (circumscripția nr.25, Chișinău, Centru-Botanica) și Ion Duca (circumscripția nr.33, Chișinău, suburbii).

Primarul orașului Rîșcani, Victor Bogatico, a menționat în cadrul unei conferințe de presă că, după ce Autoritatea Națională de Integritate a tărăgănat cu certificatul de integritate, fiindu-i oferit în 34 de zile și nu 14 cum este prevăzut de lege, cu mențiunea că „a fost condamnat de prima instanță”, Consiliul Electoral de Circumscripție Electorală Uninominală (CECEU) nr.4 i-a refuzat înregistrarea anulând 151 de semnături din cele peste 600 prezentate pentru că ar exista „diferențe între datele de pașaport ale oamenilor care au semnat”.

Primarul de Rîșcani, Victor Bogatico, va încerca să candideze la funcția de deputat, iar dacă nu va fi înregistrat, va apela la instanțele de judecată

„Pot explica asta în felul următor: în componența orașului, până în 1995 a fost satul Nihoreni. Marea majoritate a locuitorilor acestui sat, au viza de reședință în orașul Rîșcani. Atunci când colectorii au mers la ei, ei au luat datele din pașaport, iar baza de date a CEC îi exclude din această listă, pentru că ei votează în cu totul altă secție de vot”, a explicat primarul de Rîșcani.

Ceva similar s-a întâmplat și în cazul activistului Sergiu Urecheanu, CECEU nr.25, refuzându-i înregistrarea pe motiv că 77 dintre semnăturile colectate „nu intră în granițele circumscripției electorale uninominale” în care intenționa să candideze. Asta după ce, contrar prevederilor Codului Electoral care prevede că harta circumscripțiilor uninominale nu poate fi modificată cu un an înainte de alegeri, în noiembrie 2018 autoritățile au transferat hotarele circumscripției nr.25, iar câteva zeci de susținători de-ai săi s-au dovedit a fi în circumscripția 23.

Președintele Organizației Teritoriale Briceni a „Partidului Nostru”, Maxim Chirtoagă, a spus că, după ce o parte din semnături i-au fost declarate nevalabile, a încercat să verifice. Astfel, a descoperit că, spre exemplu, la un semnatar de-al său care în buletin are viza de reședință în orașul Briceni, el locuiește în Briceni și toată corespondența o primește acolo, la Comisia Electorală Centrală, această persoană figurează ca fiind locuitor al altei localități.

„Noi am colectat semnăturile reieșind din datele prezentate în pașaport, așa cum ne cere legislația. Noi nu știm de ce datele din pașaport nu corespund cu cele din bază. Asta nu e vina noastră”.

Consilierul local din Sângera, ales din partea PN Ion Duca a menționat că a depus semnăturile colectate pe 24 ianuarie, în ultima zi în care acest lucru mai era posibil, anterior membrii grupului său de inițiativă fiind agresați de persoane necunoscute care le-au sustras trei liste de subscripție. Cu toate acestea, reprezentanții CECEU nr.33 au constatat că „data semnării este în afara perioadei de colectare”.

„Reiese că eu am depus listele la 24 ianuarie, iar cineva a colectat semnături după 24 ianuarie, când deja listele erau depuse în Consiliu, sigilate, notate…”, a spus Duca, precizând că va merge până în pânzele albe pentru a-și apăra fiecare semnătură a susținătorilor săi.

Întrebați de ce cred că li s-au invocat aceste motive pentru a le refuza înregistrarea, reprezentanții formațiunii au spus că astfel candidații puterii s-ar simți mai confortabil în circumscripțiile lor.

„La mine de exemplu, la ziua de astăzi sunt înregistrați doar trei candidați – din partea Partidului Democrat, Partidului Șor și Partidul Socialiștilor. Din partea PCRM, Blocul ACUM și „Partidul Nostru” candidații nu au fost înregistrați. Dacă sunt doar trei și reprezintă aceeași putere, pentru că nu putem numi socialiștii și Partidul Șor ca fiind opoziție, ei se simt foarte confortabil”, a concluzionat Victor Bogatico.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...