PAS: Sistemul electoral trebuie îmbunătățit, nu modificat. Iată cu ce propuneri vine

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Sistemul electoral actual trebuie îmbunătățit, nu modificat. Aceasta susțin membrii Partidului Acțiune și Solidaritate, conducerea căruia vin cu un set de propuneri care, în opinia lor ar îmbunătăți sistemul electoral actual astfel ca riscul fraudării scrutinului să fie minim. Deși unele propuneri cum ar fi votul studenților de la locul aflării și votarea peste hotare timp de două zile par a fi similare cu propunerile făcute de președintele Igor Dodon, membrii PAS susțin că proiectul este total diferit, și nu este pentru prima dată când Igor Dodon „împrumută” de la ei anumite idei.

Potrivit Maiei Sandu, modificările sistemului electoral propuse de Vlad Plahotniuc și Igor Dodon au un singur scop, și anume de „a se menține la putere în pofida faptului că oamenii nu-i vor”. „Aceasta nu înseamnă altceva decât posibilitatea de a frauda alegerile. Noi venim cu propuneri pentru probleme foarte concrete, cum ar fi procesul de votare în diasporă; finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale; asigurarea unei transparențe mai mari a alegerilor în cadrul secțiilor de vot prin introducerea camerelor de supraveghere și prin asigurarea transmisiei online din absolut toate secțiile de votare; și reprezentarea candidaților la alegerile parlamentare în unitățile administrativ-teritoriale de nivelul doi, în raioane, și stabilirea clară, transparentă a listelor candidaților pentru alegerile parlamentare”, a spus Maia Sandu.

Astfel, potrivit PAS, peste hotare ar urma a fi deschise circa 150 de secții de votare peste hotare și nu 100, cum a fost la ultimele alegeri parlamentare din 2014, dar și la alegerile prezidențiale din 2016. La fel, aceștia propun ca în secțiile de votare deschise peste hotare să-și poată exercita votul până la 8.000 de cetățeni moldoveni și nu 3.000, cum este în prezent. Totodată, votarea peste hotare trebuie să poată vota timp de două zile, sâmbătă și duminică, iar CEC să dețină dreptul exclusiv deschiderea secțiilor de votare peste hotare, iar cel al MAEIE să fie doar unul de a conveni cu țara gazdă anumite detalii.

În ceea ce ține de finanțarea partidelor politice în campania electorală, PAS propune micșorarea cuantumului de donații pe care le pot face persoanele fizice și juridice de la 200 de salarii medii pe economie la 6 salarii medii pe economie, adică de la 1.000.000 lei până la 31.800 lei, pentru persoanele fizice și de la 400 de salarii medii (2.000.000 lei), la 12 salarii medii pe economie (63.600 lei) pentru persoanele juridice.

O altă propunere ține de „arondarea” candidaților la funcția de deputat la o circumscripție electorală, ceea ce însemnă că fiecare formațiune, în interior, va stabili formarea listelor de candidați în așa mod încât să acopere cel puțin 2/3 din numărul total de raioane, iar asta „va realiza acel scop care se propune prin modificarea sistemului electoral”.

La fel, potrivit PAS, dotarea cu câte două camere de supraveghere în fiecare secție de votare și asigurarea transmisiunii live a întreg procesului de vot, ar fi suficient pentru a minimiza riscurile fraudării alegerilor prin aruncarea unor buletine necesare în urnele de vot de către membrii secției de votare sau excluderea, la numărarea buletinelor, a unor buletine de voturi.

„Partidul Acțiune și Solidaritate, din păcate, nu are dreptul de inițiative legislative, dar contăm pe faptul că în Parlamentul Republicii Moldova se vor găsi deputați responsabili care vor prelua această propunere, acest proiect de lege, îl vor înregistra, ca mai apoi să fie examinat de Parlament”, a menționat președintele PAS, Maia Sandu, în cadrul conferinței de presă.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...