PAS cheamă lumea la protest pe 14 mai: „Va fi un protest pașnic, unde liderii politici vor sta departe de scenă”

by Genko Genko

Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) face apel către toată societatea să participe duminică, 14 mai, la orele 12.00 la un protest masiv în fața Parlamentului țării pentru a manifesta împotriva tandemului PD-PSRM de a schimba sistemul electoral din Republica Moldova. Totodată, lidera PAS Maia Sandu face un apel și către reprezentanții partidelor politice să lase simbolurile politice acasă și să participe la protest asemeni cetățenilor simpli.

Reprezentanții PAS îndeamnă societatea să participe la protestul anunțat pentru duminică, 14 mai, și recomandă liderilor politici să renunțe la discursuri, declarând că această manifestație trebuie să fie una apolitică.

„În ultima săptămână mai mulți cetățeni au participat la flashmoburi în fața Parlamentului. În contextul în care guvernarea refuză să discute cu societatea, protestul este unica soluție rămasă. Am observat că unii vin acolo la indicația guvernării pentru a discredita protestele. Iată de ce la 14 mai partidele politice trebuie să stea departe de scenă, nu venim acolo ca să vedem lideri politici, aceștia nu trebuie să se evidențieze. Avem un mesaj către guvernare: să renunțe la modificarea sistemului electoral, să retragă acest proiect de lege și să nu insiste pa alt proiect politic pentru a schimba sistemul electoral”, a declarat Maia Sandu în cadrul unei conferințe de presă.

Citește și: Platforma Demnitate și Adevăr împotriva tandemului PD-PSRM: Cheamă cetățenii la un protest masiv

Potrivit acesteia, la protest nu vor fi organizatori, iar fiecare va fi responsabil pentru acțiunile lui. „Să fim vigilenți și să avem bateriile telefoanelor încărcate, pentru a putea înregistra orice provocare. Acesta este un protest pașnic. Știm că guvernarea este surdă, dar noi facem lucrurile corect și vrem să schimbăm puterea pașnic la următoarele alegeri”, a adăugat lidera PAS.

La rândul său secretarul PAS, Igor Grosu, a cerut polițiștilor să renunțe la intimidarea cetățenilor și să fie de partea celor care protestează.

„Domnilor ofițeri, acestor care au uzurpat puterea le este în cot de voi, o să se folosească de voi, iar în momentul în care vor pleca de la guvernare, ei vor uita de toți acei polițiști care intimidează cetățenii și tot voi vei fi cei care veți da ochii cu lumea. Fiți vigilenți, lăsați intimidările”, a declarat Grosu.

Anterior, Platforma Demnitate și Adevăr a făcut apel către toată societatea să participe duminică, 14 mai, la orele 12.00 la un protest masiv în fața Parlamentului.

Reprezentanții partidului se declară împotriva dictaturii, hoției, corupției și sărăciei – fenomene caracteristice pentru țara noastră capturată și care urmează să fie conservate după schimbarea modalității de alegere a deputaților conform proiectelor anticonstituționale PD-PSRM, iar principalul beneficiar al sistemului respectiv va fi nimeni altul decât uzurpatorul puterii, oligarhul Plahotniuc, se arată într-un comunicat de presă al formațiunii politice.

Pe 5 mai, deputații PD care conduce guvernul moldovean, cei ai Partidului Socialiștilor, apropiat președintelui Igor Dodon, și cei din grupul Partidul Popular European al lui Iurie Leancă au aprobat în prima lectură trecerea la sistemul electoral mixt.

Votul a luat prin surprindere societatea civilă, care a organizat ulterior proteste zilnice, precum și formațiunile opoziției pro-europene, PAS și Platforma DA. Liderii acestora, Maia Sandu și Andrei Nastase, tocmai se aflau la o conferință la Bruxelles, în ziua votului inopinat.

Societatea civilă și opoziția pro-europeană au chemat oamenii la un protest amplu, pe 14 mai, în centrul Chișinăului. Criticii consideră că reforma sistemului electoral, dacă va avea loc acum, ar avantaja PD și PSRM la alegerile de anul viitor.

CITIȚI ȘI...