PAS argumentează de ce este periculos sistemul uninominal pentru Republica Moldova

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

„PD-ul are nevoie de schimbarea sistemului electoral, fiindcă este singura lor şansă de a intra în următorul Parlament.” De această opinie sunt membrii Partidului Acțiune și Solidaritate.

Din cauza că au sărăcit și au furat poporul, oamenii nu au încredere în PD și nu mai vor să-i voteze. Iată de ce vor să intre în Parlament prin „uşa din spate”.

Plahotniuc și PD vor să anuleze sistemul actual proporțional pe liste de partid și să adopte un sistem majoritar pe circumscripții uninominale. Adică oamenii vor vota un anumit deputat în circumscripția lor.

Potrivit PAS, pericolul cel mai mare este că Plahotniuc își va întări și mai tare puterea și va controla toate instituțiile statului. Împreună cu Dodon, vor lua decizii doar în folosul lor și vor continua schemele ilegale de îmbogățire personală și distrugere a statului.

Citește și: (DOC) Votul uninominal pe înțelesul tuturor! Ce prevede și ce nu prevede proiectul propus de PD

Astfel, PAS vine cu câteva argumente, care arată de ce este rău sistemul uninominal pentru Republica Moldova.

Pentru că este nedemocratic. Este posibil ca un partid politic sa ia 49 % din voturi, însă să nu aibă niciun deputat, din cauza că nu a cîștigat alegerile în nicio circumscripție.

Guvernarea va „desena” circumscripțiile electorale după bunul său plac, astfel încît să-și mărească șansele de a învinge. Dacă într-un raion PD are 10 primari, anume localitățile respective vor fi unite într-o circumscripție pentru a asigura victoria candidatului susținut de PD.

Vom avea alegeri permanente. Dacă un deputat ales ajunge ministru sau într-o altă funcție, vor fi nevoie de alegeri noi în circumscripția respectivă. Astfel, pe timpul mandatului Parlamentului, permanent vor avea loc alegeri în circumscripțiile care au rămas fără deputat.

Nu este reprezentativ. Deoarece în Parlament va intra un singur deputat din circumscripţie, cei care au votat cu alţi candidaţi nu vor fi reprezentanţi în legislativ. De exemplu, dacă un candidat va obţine 15-20% din voturi și se va situa pe primul loc, ceilalți 80-85% din cetăţenii circumscripţiei nu vor fi reprezentaţi.

Pentru că vocea diasporei va fi anihilată. Proiectul de lege prevede că numărul de mandate pentru diasporă se va stabili în funcție de numărul celor ce se vor înregistra prealabil; astfel, dacă numărul celor înregistrați va fi egal cu cei înregistrați la prezidențiale (în jur de 3000 de persoane), diaspora nu va avea niciun deputat. În plus, nu există garanții că CEC-ul va oferi date reale cu privire la numărul celor ce se vor înregistra și nu va obstrucționa procesul de înregistrare.

Citește și: Diaspora: „Votul uninominal este în interesul partidului de la guvernare”

Pentru că sunt avantajate partidele de la guvernare „cu mulți bani”. Grație resurselor administrative și financiare, guvernarea poate influența o parte din electorat să voteze în favoarea propriilor candidați. Astfel, banii investiţi în alegeri vor fi „recuperaţi” prin scheme de corupţie după ce vor ajunge la guvernare.

Pentru că partidele de la guvernare vor șantaja orice candidat neconvenabil lor. Dacă un lider local devine candidat al unui partid de opoziție, acesta riscă să fie hărțuit de organele de control (dacă e om de afaceri) sau să fie demis din funcție (dacă e funcționar public).

Pentru că statele vecine (România, Ucraina, Georgia) au avut experiențe nereușite cu sistemul uninominal. Aceste țări au renunțat la sistemul uninominal după ce au constatat că a fost un eșec care a condus la apariția „baronilor locali”.

Sugestiile partidului pot fi văzute AICI.

Amintim că Vlad Plahotniuc a anunțat pe 6 martie 2017 că democrații vor propune Legislativului schimbarea sistemului electoral și anume alegerea deputaţilor în circumscripţii uninominale.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...