Partidele care vor formarea unei coaliții în Germania își exprimă angajamentul față de NATO și doresc relații bune cu Rusia

Partidele care vor formarea unei coaliții în Germania își exprimă angajamentul față de NATO și doresc relații bune cu Rusia

Partidele care încearcă să formeze o coaliție guvernamentală în urma alegerilor parlamentare din Germania, desfășurate în 24 septembrie, și-au exprimat angajamentul față de NATO și legăturile trans-atlantice, însă doresc și relații bune cu Rusia, conform unui proiect de document consultat vineri de Reuters.

Documentul de trei pagini, ce va fi analizat vineri de conservatorii cancelarului Angela Merkel, de Partidul Liber-Democrat (FDP) și Verzi, stabilește un acord privind necesitatea eliminării armelor de distrugere în masă și promite un nou efort diplomatic pentru dezarmarea nucleară.

Conform textului, cele trei formațiuni politice au convenit de asemenea asupra adoptării unei abordări mai „restrictive” privind exporturile de arme.

Documentul subliniază de asemenea importanța comerțului internațional și face apel la eforturi comune pentru întărirea rolului central al Organizației Mondiale a Comerțului.

Negocierile tripartite pe care blocul conservator a fost nevoit să le accepte ca urmare a rezultatelor scrutinului din 24 septembrie reprezintă cea mai bună ocazie pentru Angela Merkel de a-și asigura al patrulea mandat de cancelar, mulți fiind de părere că ea ar trebui să facă un pas în spate dacă negocierile eșuează.

După ce social-democrații, foștii parteneri ai creștin-democraților în cadrul „marii coaliții” formate în toamna lui 2013, au decis să intre în opoziție după rezultatele dezamăgitoare înregistrate în alegerile parlamentare de la finalul lui septembrie, Germania ar putea intra într-o lungă perioadă de derivă într-un moment în care Europa așteaptă leadership-ul Berlinului în chestiuni mergând de la guvernarea zonei euro la gestionarea relațiilor transatlantice, notează Reuters.

0