Parlamentul tunisian a aprobat prima lege împotriva rasismului. Este considerată echivalentă abolirii sclaviei acum 172 de ani

Parlamentul tunisian a aprobat prima lege împotriva rasismului. Este considerată echivalentă abolirii sclaviei acum 172 de ani

Parlamentul tunisian a votat o lege, așteptată de mult timp, prin care sunt pedepsite afirmațiile rasiste, incitarea la ură și discriminările, un progres calificat drept istoric de asociațiile pentru apărarea drepturilor minorităților, transmite miercuri AFP.

„Este un punct de cotitură extrem de important în istoria Tunisiei, echivalent cu abolirea sclaviei”, abolită în 1846 în această țară, a declarat preşedintele Forumului tunisian pentru drepturile economice şi sociale (FTDES), Messaoud Romdhani.

Legea 11/2018 privind eliminarea tuturor formelor de discriminare rasială prevede pedepse cu închisoarea între una şi 12 luni şi amenzi de până la 1.000 de dinari tunisieni (330 de euro) pentru declaraţii cu caracter rasist.

„Incitarea la ură, ameninţările rasiste, apologia rasismului, precum şi crearea sau participarea la o organizaţie care susţine într-o manieră clară şi repetitivă discriminările” sunt pasibile de pedepse cu închisoarea între unu şi trei ani şi amenzi de până la 3.000 dinari tunisieni (aproximativ 1.000 de euro).

Noul act normativ a fost adoptat după lungi dezbateri în parlamentul Tunisiei, cu 125 voturi pentru, un vot contra şi cinci abţineri.

„Acesta este un moment istoric pentru Tunisia”, a apreciat Asociaţia tunisiană pentru sprijinul minorităţilor (ATSM), care a precizat că va veghea la aplicarea corectă a noii legi.

0