Parlamentul nipon a votat o lege menită să favorizeze paritatea între bărbați și femei în alegeri

Parlamentul nipon a votat o lege menită să favorizeze paritatea între bărbați și femei în alegeri

Parlamentul nipon a votat marți o lege menită să ajute femeile să acceadă mai ușor la posturi de parlamentari la nivel național și regional, într-o țară unde domină în mod zdrobitor reprezentarea masculină, informează miercuri AFP.

„În timpul alegerilor pentru Camera Deputaţilor, Senat şi în adunările parlamentare locale”, alegerea candidaţilor din partea partidelor şi altor formaţiuni politice trebuie să se facă „vizând, pe cât posibil, un număr egal de bărbaţi şi femei”, se spune în articolul doi al acestei legi.

„Sunt foarte fericit şi am speranţa că datorită acestei legi lumea politică japoneză se va schimba, vreau să cred că aşa se va întâmpla. Aceasta îi va face pe alegători să înţeleagă că politica nu este doar o treabă de bărbaţi şi sper că aceasta le va da curaj femeilor care ezită să candideze”, a reacţionat la postul NHK ministrul nipon pentru condiţia femeilor, Seiko Noda.

Cu toate acestea, efectul legii nu este garantat, deoarece prevederile ei nu sunt însoţite de nicio obligaţie cuantificabilă sau de sancţiuni. Cerându-le partidelor să depună eforturi şi să fixeze ele însele reguli în sensul unei mai bune reprezentări feminine, legea insistă în acelaşi timp asupra libertăţii lor de a-şi desemna candidaţii.

La ora actuală, proporţia de femei din parlamentul Japoniei, chiar dacă a crescut, se situează în jurul a 10%, adunările legislative ale prefecturilor numără doar 9,8% de femei, iar cele municipale – 14,8%. În plus, 70% dintre parlamentari au peste 50 de ani, potrivit unui recent raport al guvernului japonez.

Aceste cifre plasează Japonia, la acest capitol, în coada clasamentelor internaţionale printre ţările bogate.

0