Parlamentul European solicită autorităţilor din Republica Moldova să se asigure că alegerile prezidenţiale vor fi libere şi corecte

by D M

Uniunea Europeană şi organizaţiile internaţionale ar trebui să monitorizeze îndeaproape situaţia din Republica Moldova, întrucât alegerile prezidenţiale programate pentru data de 1 noiembrie în această ţară vor fi un „test pentru democraţie şi statul de drept”, consideră Parlamentul European, potrivit unui comunicat de presă al legislativului european, difuzat miercuri.

Marţi, Parlamentul European a adoptat raportul de evaluare a punerii în aplicare a Acordului de asociere UE-Moldova, cu 554 voturi pentru, 70 împotrivă şi 65 abţineri.

În contextul a ceea ce europarlamentarii descriu ca „instabilitate politică acută”, eurodeputaţii solicită autorităţilor din Republica Moldova să se asigure că alegerile prezidenţiale vor fi „libere şi corecte” şi să îmbunătăţească în continuare legislaţia electorală. Aceste aspecte sunt o necesitate pentru a garanta dreptul de vot, corectitudinea campaniilor electorale, transparenţa procesului legislativ şi supravegherea democratică, ce trebuie să permită un control public adecvat al activităţilor guvernului şi parlamentului, se menţionează în comunicatul citat.

Autorităţile moldovene trebuie, de asemenea, să nu modifice normele şi reglementările din motive politice, ceea ce ar duce întotdeauna la tulburări politice şi instabilitate care afectează angajamentul pentru reforme structurale, afirmă raportul.

Totodată, Parlamentul European s-a declarat preocupat de ritmul lent al reformelor privind statul de drept şi lupta împotriva corupţiei din Republica Moldova, care continuă să sufere din cauza instabilităţii politice acute.

Raportul adoptat marţi reafirmă angajamentul UE de a sprijini „calea europeană” a Republicii Moldova prin asociere politică, integrare economică şi reforme, şi salută „angajamentul susţinut” atât din partea autorităţilor moldovene, cât şi a societăţii pentru acest proces. Raportul subliniază, de asemenea, „contribuţia constructivă a Republicii Moldova la cooperarea din cadrul Parteneriatului estic”.

În acelaşi timp, potrivit raportului, legislativul european consideră că trebuie realizate mult mai multe eforturi în ceea ce priveşte angajamentele asumate de R.Moldova în cadrul acordului său de asociere cu UE, în special în ceea ce priveşte asigurarea independenţei instituţiilor statului, prevenirea influenţei oligarhice, intensificarea luptei împotriva corupţiei generalizate, promovarea justiţiei, consolidarea statului de drept şi îmbunătăţirea libertăţii mass-mediei şi a condiţiilor de viaţă ale cetăţenilor.

În urma unor cazuri grave de hărţuire şi de şantaj, eurodeputaţii solicită, de asemenea, autorităţilor din Republica Moldova să consolideze şi să asigure independenţa deplină a Curţii Constituţionale a ţării, pentru a garanta că aceasta nu este supusă niciunei interferenţe politice.

Eurodeputaţii condamnă ferm „presiunea enormă” la care au fost recent supuşi judecătorii Curţii în momentul în care au declarat un împrumut în valoare de 200 de milioane de euro din Rusia către R.Moldova ca fiind neconstituţional.

CITIȚI ȘI...

Lasa un comentariu