Parlamentul European creşte la 619 milioane de euro alocările din 2018 pentru statele din Vecinatatea estică, inclusiv Republica Moldova

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Comisia pentru bugete a Parlamentului European a votat astăzi, cu largă majoritate, amendamentele propuse de deputatul european Siegfried Mureșan la proiectul de buget al Uniunii Europene (UE) din 2018, care includ și solicitarea de creștere a alocărilor financiare din anul 2018 pentru statele din Vecinătatea estică, inclusiv Republica Moldova, cu 27 de milioane de euro, până la 619 milioane de euro.

Această creștere aprobată astăzi este una suplimentară față de cea inclusă deja de Comisia Europeană în proiectul de buget pentru 2018, de circa 48 de milioane de euro, ca urmare a solicitării eurodeputatului Siegfried Mureșan, negociator-șef al Parlamentului European pentru Bugetul UE din 2018. Spre deosebire de asistența macrofinanciară, aceștia sunt bani care vor merge direct la proiecte de finanțare europeană, nu vor ajunge la Guvern.

„Am obținut până acum o creștere de la 544 de milioane de euro la 592 de milioane de euro pentru statele din Vecinătatea estică. Reprezintă un ajutor financiar de care au mare nevoie aceste țări și un puternic semnal pe care Uniunea Europeană îl dă și care vorbește despre angajamentul ferm pe care și-l asumă pentru a ajuta aceste state în drumul lor spre reformarea și modernizarea instituțiilor. Vrem să ajutăm statele care implementează acorduri de asociere cu UE, Republica Moldova, Ucraina și Georgia, să realizeze reformele de care au atât de mare nevoie”, a declarat eurodeputatul român Siegfried Mureșan.

În opinia acestuia, pentru Republica Moldova este esențial acest sprijin, de aceea, a fost admisă creșterea alocărilor financiare din bugetul de anul viitor pentru ca ţara noastră să-și consolideze economia, să devină mai competitivă și să își întărească instituțiile.

„Sprijinul nostru este concret, însă trebuie să vedem rezultate la fel de concrete și din partea Guvernului Republicii Moldova în domeniile importate pentru oameni. Autoritățile trebuie să realizeze mai multe progrese în ceea ce privește justiția, lupta anticorupție, întărirea statului de drept și a sistemului bancar, adică în acele domenii care îmbunătățesc viața oamenilor. Doar așa ne putem asigura că toți acești bani pe care Uniunea Europeană îi acordă Republicii Moldova sunt bine utilizați și ajung acolo unde trebuie, la creșterea nivelului de trai al oamenilor de rând”, a adăugat eurodeputatul român Siegfried Mureșan.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...