Papa Francisc l-a primit pe Iațeniuk și i-a făcut cadou un stilou, ”pentru semnarea acordului de pace”

by Genko Genko

Papa Francisc l-a primit, sâmbătă, pe premierul ucrainean Arseni Iațeniuk, căruia i-a făcut cadou un stilou, exprimându-și speranța într-o rapidă restabilire a păcii în Ucraina.

”Cu acest stilou sper să fie semnat acordul de pace”, a spus Suveranul Pontif, care s-a rugat de nenumărate ori în timpul slujbelor sale pentru reglementarea crizei din Ucraina. ”Sper și eu”, i-a răspuns premierul ucrainean.

În timpul întrevederii, Papa Francisc a dat asigurări că ”va face tot ce-i stă în putință” (în vederea restabilirii păcii în Ucraina).

La rândul său, potrivit AFP, Iațeniuk i-a oferit Papei o fotografie cu Piața Independenței din Kiev (Maidan), făcută la trecerea dintre ani. ”Aici ucrainenii au luptat pentru libertate și drepturile lor. Milioane de oameni”, a spus premierul ucrainean.

Întrevederea dintre Papa Francisc și Arseni Iațeniuk a durat 18 minute, în biblioteca Papei. Premierul ucrainean a fost însoțit de ministrul său de externe, Andrii Deșcița.

Arseni Iațeniuk, care ar fi trebuit să asiste, duminică, la canonizarea foștilor Papi Ioan al XXIII-lea și Ioan Paul al II-lea, a decis să-și scurteze vizita ”din cauza situației” din Ucraina, a anunțat purtătoarea sa de cuvânt Olga Lappo.

Ucraina se confruntă cu o intervenție rusă în partea de est. Ea este împărțită între Patriarhia Ortodoxă a Kievului și cea a Moscovei, precum și o Biserică Greco-Catolică fidelă Vaticanului.

Vaticanul, a cărui arie de acțiune este foarte limitată, este acuzat de pro-ruși că face jocul Ucrainei și de unii ucraineni că este prea conciliant cu Kremlinul.

CITIȚI ȘI...