„Panoul Rușinii”, în fața Parlamentului; Plahotniuc, Filat, Candu și Țuțu, inamicii presei

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Mai mulți deputați au ajuns pe un „panou al rușinii”, expus astăzi în faţa sediului Parlamentului de către Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI).

Prin acest gest, organizatorii vor să atragă atenția asupra tentativelor de limitare a libertății de exprimare de către unii deputați, care prin acțiunile lor au restricționat activitatea jurnaliștilor din Republica Moldova în perioada 3 mai 2014 – 3 mai 2015.

Panoul prezintă deputaţii care au înaintat sau au votat proiecte de lege şi decizii care atentează la libertatea presei şi limitează accesul presei în sala de şedinţe a Parlamentului.

„Prin această acțiune ne-am propus să reamintim o dată în plus autorităților, guvernanților că din moment ce au ajuns în funcții cu demnitate publică aceștia trebuie să fie mai toleranți față de media, să accepte un grad mai mare de critică din partea media, pentru că presa are și dreptul, și obligația să reflecte activitățile guvernanților, inclusiv critic”, a menționat Nadine Gogu, directoarea CJI, potrivit media-azi.md.

„Panoul Rușinii” este alcătuit din președinții de parlament care nu au soluționat problema accesului jurnaliștilor la ședințele în plen ale deputaților și deputații-autori ai unor proiecte de legi controversate care, dacă ar fi fost adoptate, ar fi putut să restricționeze libertatea presei.

Prin acest „Panou al Rușinii” organizatorii și-au dorit să atragă atenția guvernanților asupra faptului că presa liberă funcționează în baza unor standarde și valori europene, pe care ar trebui să le respecte și ei, nu doar reprezentanții mass-media.

Organizatorii acțiunii au readus în actualitate și Petiția privind accesul jurnaliștilor la ședințele în plen ale Parlamentului, trimisă acum un an deputaților, dar care așa și nu a fost examinată. Între altele, semnatarii documentului le reamintesc parlamentarilor că se află în slujba poporului și sunt plătiți din banii publici, iar cetățenii sunt în drept să știe cu ce se ocupă aleșii poporului în parlament.

Petiția poate fi semnată și la sediul CJI (Chișinău, str. Șciusev, 53) sau în variantă online – aici.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...