Pandemia de coronavirus ar putea să se încheie în 1 iulie 2021, potrivit unui document citat de Financial Times

by D M

Compania „AstraZeneca”ar putea începe să profite de pe urma vaccinului pentru COVID-19 imediat după 1 iulie 2021, a anunțat Financial Times miercuri, citând un document care arată că producătorul britanic de medicamente poate declara atunci că pandemia s-a încheiat.

Compania listată la Londra a declarat anterior că nu va profita de pe urma vaccinului pe care îl produce „în timpul pandemiei”, iar raportul atribuie un memorandum de înțelegere semnat anul acesta între AstraZeneca și organizația braziliană de sănătate publică, Fiocruz, scrie Reuters

AstraZeneca, care a dezvoltat vaccinul împreună cu Universitatea Oxford, a semnat mai multe oferte de aprovizionare și fabricare pentru mai mult de 3 miliarde de doze la nivel global, deși detaliile privind termenii au fost rare.

Potrivit FT, „Perioada Pandemiei” ar putea fi extinsă și mai departe de 1 iulie 2021, dar numai dacă AstraZeneca din Cambridge, Anglia, „acționând cu bună credință, consideră că pandemia SARS-CoV-2 nu s-a încheiat”.

Cu toate acestea, un memorandum de înțelegere între AstraZeneca și un producător brazilian, care a fost văzut de Financial Times, definește „Perioada Pandemică” ca fiind încheiată la 1 iulie 2021. Perioada ar putea fi prelungită, dar numai dacă „AstraZeneca, care acționează cu bună credință, consideră că pandemia SARS-COV-2 nu s-a încheiat ”, se spune în document.

„De la bun început, abordarea AstraZeneca a fost de a trata dezvoltarea vaccinului ca un răspuns la o urgență globală de sănătate publică, nu ca o oportunitate comercială„, au spus reprezentanții companiei într-o declarație joi.

Compania a declarat că a creat mai multe lanțuri de aprovizionare pentru a se asigura că accesul la vaccinul său este oportun, larg și echitabil atât pentru țările cu venituri mari, cât și pentru cele cu venituri mici, „cu o capacitate în prezent de peste trei miliarde de doze”.

„Continuăm să acționăm în acel spirit public și vom solicita îndrumări de specialitate, inclusiv de la organizații globale, cu privire la momentul în care putem spune că pandemia este lăsată în urma noastră”, a adăugat compania.

Prețurile și furnizarea de vaccinuri experimentale COVID-19 au fost dezbătute pe scară largă, deoarece țările mai bogate pompează miliarde de dolari în finanțare, iar AstraZeneca a primit, de asemenea, protecție împotriva cererilor de răspundere viitoare.

CITIȚI ȘI...

Lasa un comentariu