Pakistan: „Închisoare pe viață” pentru zece bărbați vinovați de tentativă de asasinat la adresa Malalei Yousafzai

by Genko Genko

Un tribunal antiterorist din Pakistan a condamnat, joi, la închisoare pe viață zece bărbați, pentru tentativă de asasinat, în 2012, împotriva tinerei Malala Yousafzai, devenită între timp laureată a Premiului Nobel pentru Pace, au anunțat responsabili locali, potrivit AFP.

Tânăra militantă pentru dreptul la educație al fetelor a scăpat în extremis, în octombrie 2012, din această tentativă de asasinat, comisă de talibani din cadrul grupării Tehrik-i-Taliban Pakistan (TTP), în timp ce se întorcea de la școală în orașul său natal Mingora, situat în nord-vestul Pakistanului.

Armata pakistaneză a anunțat, în septembrie anul trecut, arestarea a zece suspecți, care au fost transferați imediat către un tribunal antiterorist local.

„Acești zece atacatori implicați în agresiunea împotriva Malalei Yousafzai au fost condamnați la închisoare pe viață”, a afirmat, pentru AFP, un înalt responsabil al tribunalului antiterorist din Mingora, dând citire deciziei judecătorului Mohammad Amin Kundi.

„Fiecare dintre ei a primit o pedeapsă de 25 de ani închisoare”, ceea ce corespunde, în dreptul pakistanez, închisorii pe viață, a precizat un înalt responsabil, insistând să nu-și dezvăluie identitatea, de frica represaliilor din partea talibanilor pakistanezi.

La 9 octombrie 2012, jihadiștii din TTP au atacat autobuzul școlar în care se afla Malala, la sfârșitul orelor. Unul dintre ei a întrebat care dintre fete este Malala, după care i-a tras un glonț în cap.

Însă glonțul a ricoșat de partea stângă a craniului și a ieșit prin ceafă. Aflată între viață și moarte, adolescenta a fost evacuată de urgență spre un spital din Birmingham, Marea Britanie, unde și-a recăpătat cunoștința câteva zile mai târziu.

CITIȚI ȘI...