„Păcatele” noului președinte al Moldovagaz: Afaceri nedeclarate și implicații în contrabanda cu anabolizante

by Genko Genko

Democratul Vasile Botnari, care până în prezent a deţinut funcţia de ministru al Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, este noul preşedinte al Consiliului de administraţie ai SA Moldovagaz. Demnitarul a fost ales în noua funcţie joi, 9 februarie, prin votul unanim al acţionarilor întreprinderii, în cadrul unei şedinţe a Consiliului de observatori, potrivit unui comunicat de presă al societăţii pe acţiuni.

Vasile Botnari este economist de profesie. Între 2010 și 2013 a fost deputat, iar din 31 mai 2013 până pe 30 iulie 2015 – ministru al Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor.

O anchetă anterioară a Centrului de Investigaţii Jurnalistice arată că Vasile Botnari nu are experiență în domeniul Tehnologiilor Informaționale, întreaga sa activitate axându-se pe domeniul Transporturilor. Astfel, în anii 2000 a fost, pe rând, directorul general al companiei Chişinău Aeroport Service, al Companiei aeriene Air Moldova și al Agenţiei Transporturi a Republicii Moldova, potrivit anticorupție.md.

Din 2003 şi până în 2005 a fost reprezentantul companiei aviatice italiene Club Air în Republica Moldova, după care a lucrat ca manager la compania Nobil Air, controlată de Vlad Plahotniuc. În perioada 2009-2011 a făcut parte şi din Consiliul de administrare al Victoriabank, care, de asemenea, era controlată de Vlad Plahotniuc.

Potrivit declarației cu privire la venituri și proprietate pentru anul 2015, Vasile Botnari nu indică nici terenuri, nici casă. În 2012 acesta indica în declarația pe venit două depo­zite bancare, unul de trei milioane de lei şi altul de 41.000 de dolari. În 2015, depozitele bancare au sărăcit considerabil, până la 400.000 de lei şi circa 5.000 de dolari. Din declaraţii a dispărul şi mașină de model Skoda, procurată în 2012 cu 347.000 de lei.

În toamna acestui an, președintele comisiei, deputatul Grigore Cobzac, a ieșit cu un raport de anchetă în care a dezvăluit, cu probe, cum are loc contraband cu anabolizante prin intermediul Poștei Moldovei. Potrivit raportului, schema ar fi protejată de mai mulți demnitari de stat: ministrul Finanțelor, Octavian Armașu, ministrul MTIC Vasile Botnari, directorul general al Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie, directorul general al Î.S. „Poșta Moldovei”, Serghei Nastas, și a directorul general adjunct al ÎS „Poșta Moldovei”, Sergiu Batiușca.

Într-o anchetă din 2013, reporterii Ziarului de Gardă scriau că datele de la Camera Înregistrării de Stat (CÎS) îl arata pe Botnari în calitate de fondator al firmei SC „Vabaro Lux” SRL, cu sediul în Străşeni. Vasile Botnari deţinea acolo 30% din capitalul firmei specializate în afaceri cu lemn. Conform CÎS, pe adresa firmei SC „Vabaro Lux” SRL se afla şi firma „Artelitalux”, administrată de Roman Tărâţă, cel care administrează şi firma lui Botnari. Această firmă nu figura în declarația de avere a lui Botnari.

Vasile Botnari a fost şi unul dintre finanţatorii PD în campania electorală din 2010. Conform datelor Comisiei Electorale Centrale, el a donat pentru PD 100 mii de lei.

Potrivit aceluiaşi comunicat de presă al Moldovagaz, prin votul unanim al acționarilor, în funcţiile de vicepreşedinţi au fost aleşi Liudmila Korobanova, Nicolai Vasiliev și Iacov Cazacu. Din Consiliul de administrare al întreprinderii vor face parte Lidia Zamșa, Elena Tcaciuc, Vitalie Șeptefrați, Mihail Iuriev, Denis Emelianov.

CITIȚI ȘI...