Păcăleala Brexit: Au votat împotriva imigranţilor, dar nu se vor descurca fără ei

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Agenţia de rating Fitch a retrogradat calificativul de ţară al Marii Britanii de la AA+, la AA, indicând posibilă pierdere a forţei de muncă din rândul migranţilor drept una dintre cauzele degradării economiei Regatului Unit pe termen mediu.

Anunţul făcut de analiştii agenţiei de rating corespunde rezultatelor scoase în evidenţă de mai multe studii efectuate de instituţii oficiale din Marea Britanie, acestea arătând că economia ţării va avea de suferit în cazul reducerii numărului de muncitori străini, arată ziarul The Independent.

„Creşterea economică pe termen mediu se va reduce, ca urmare a condiţiilor nefavorabile de export pe piaţa UE, a unui nivel scăzut al migraţiei şi a descresterii investiţiilor străine directe.

Ajustarea valorii lirei sterline şi modificările intervenite în mediul de afaceri vor afecta, de asemenea, creşterea economiei”, au punctat economiştii Fitch.

Calculele făcute de statisticienii Institutului Naţional pentru Cercetare Economică şi Socială au evidenţiat că reducerea numărului de migranţi cu două treimi va genera o descreştere economică de 9 procente până în 2065.

Înaintea referendumului care a decis ieşirea Regatului Unit din UE, guvernul britanic a arătat că forţa de muncă atrasă din ţări ale Spaţiului Economic European – Lichtenstein, Islanda, Norvegia şi Suedia- are o contribuţie de 3 miliarde de lire la bugetul regatului, mult peste beneficiile sociale de 500 de milioane de lire încasate de muncitorii din aceste ţări.

Izolare totală

Deşi au folosit tema migranţilor în campania pro-Brexit, adepţii ieşirii din UE nu au precizat până în acest moment care va fi cota de muncitori străini pe care Marea Britanie este pregătită să o primească în viitor.

Însă, mesajul politic răspândit de ei şi-a făcut efectul, muncitorii din statele est-europene plângându-se că, după referendum, că au devenit tinţa unor atacuri verbale şi chiar fizice.

Problema muncitorilor străini intraţi în Regatul Unit a fost una dintre cele trei probleme economice reclamate de britanicii care au votat pentru ieşirea din Uniune, după cum a arătat un sondaj YouGov derulat în luna martie.

Teama britanicilor de străinii veniţi să muncească pe salarii reduse nu este însă una nouă, iar situaţia pare să se fi agravat, după cum explică Peter Kellner, reprezentatul YouGov.

„Majoritatea votanţilor care se opun Uniunii Europene vor să rupă punţile dintre Marea Britanie şi restul lumii nu doar prin blocarea accesului migranţilor în ţară, ci şi prin anularea ajutoarelor internaţionale.

O parte dintre promotorii Brexitului, cum ar fi David Davis şi Douglas Craswell, au încercat să inducă ideea alternativei unui internaţionalism care să înlocuiască apartenenţa la UE, în locul unei izolari. Însă, prea puţini votanţi sunt de accord să părăsească UE doar pentru a deschide porţile unei relaţii mai generoase cu restul lumii”, explică Kellner.

Retrogradarea ratingului de ţară al Marii Britanii de către Fitch vine în paralel cu anunţuri similare făcute de agenţiile S&P şi Moody’s, imediat după anunţarea rezultatului votului în referendum şi turbulenţele declanşate pe pieţele financiare din Marea Britanie şi restul lumii.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...