(OPINIE) Reținerea judecătorilor ar putea avea legătură cu parlamentarele care urmează

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Reținerea celor cinci judecători de către Centrul Național Anticorupție într-un dosar de corupție ar putea fi făcută în contextul viitoarelor alegeri parlamentare. Totodată, apare întrebarea de ce anume acum au fost reținuți? Aceste opinii au fost exprimate în cadrul emisiunii „Ora expertizei” de la postul de televiziune Jurnal TV, transmite IPN.

Avocatul Eduard Rudenco consideră că reținerea judecătorilor poate fi făcută în contextul următoarelor alegeri parlamentare. „După mine, poate fi și o simplă sacrificare înainte de alegeri, putem discuta și despre acest subiect. Poate să fie și o simplă coincidență, trebuia cineva să se ducă la închisoare, trebuia cineva să răspundă în justiție”, a spus avocatul. Potrivit lui, în sistemul moldovenesc de judecată sunt mulți magistrați corupți. „Dacă instalăm camere de luat vederi în orice birou al judecătorilor de la Curtea de Apel, cu siguranță de 99%, timp de o săptămână, vom avea câte 2-3 cauze penale”, este de părere Eduard Rudenco.

Judecătorul Gheorghe Bălan spune că eșecul strategiei de reformare a sectorului justiției reprezintă un tablou trist în care atât cetățenii Republicii Moldova, cât și partenerii externi și-au pus mare speranță. Potrivit lui, reieșind din modul în care au fost examinate demersurile procurorilor și din modul cum au fost admise, parțial sau integral, detaliile se vor afla în viitorul apropiat. „Dacă este adevărat că au participat la executarea mai multor inculpați, vreau doar să cred că aceste persoane ar putea să facă dezvăluiri despre pretinsele comenzi politice privitor la condamnarea unor persoane”, a spus judecătorul, referindu-se la procesele în care au fost condamnați fostul premier Vlad Filat și omul de afaceri Veaceslav Platon.

Fostul judecător la CtEDO, Stanislav Pavlovschi, este de părere că în cazul reținerii acestor judecători toate procedurile au fost respectate. Fostul judecător se întreabă de ce anume aceste persoane au fost reținute și de ce acum? „De ce au mers la acest pas? Sunt mai multe variante – eu cred că una din aceste variante este că unii din acești judecători și-au creat impresia că, odată ce ei lucrează împreună cu guvernarea, lor li se permite orice. Probabil, ei au depășit o limită oarecare permisă lor în activitate”, spune Stanislav Pavlovschi.

Zece persoane, printre care și cinci judecători, au fost reținute marți, 23 octombrie de către CNA într-un dosar de corupție. La fel, au fost reținuți un procuror, un avocat, un asistent judiciar, un medic și o persoană fizică inculpată pe un dosar. Judecătorii sunt suspectați că au pretins și primit sume de bani pentru a emite decizii favorabile pe mai multe cauze penale aflate în examinare. Rolul avocatului și procurorului în schemă a constat în intermedierea transmiterii mijloacelor bănești. Iar medicul și cealaltă persoană fizică erau cei în interesul cărora urmau să fie emise deciziile favorabile.

Miercuri, 24 octombrie, trei judecători din cei cinci reținuți au fost plasați în arest preventiv în izolatorul Centrului Național Anticorupție. Un judecător va sta 30 de zile, alții doi câte 20 de zile. Doi judecători au fost plasați în arest la domiciliu pentru 30 de zile. Demersurile procurorilor în privința celorlalte patru persoane reținute pe dosar urmează a fi înaintate instanței în decursul zilei de joi, 25 octombrie.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...