Opinie: Plahotniuc se prezintă ca un domnitor neîncoronat în Moldova, iar Occidentul acceptă această poziţie de dragul stabilităţii. În Orient lucrurile stau altfel

Opinie: Plahotniuc se prezintă ca un domnitor neîncoronat în Moldova, iar Occidentul acceptă această poziţie de dragul stabilităţii. În Orient lucrurile stau altfel

Prin vizitele sale peste hotarele ţării, inclusiv ultima – efectuată la Ankara, Vlad Plahotniuc vrea să le transmită tuturor un mesaj că el este persoana care rezolvă problemele în Republica Moldova, iar stabilitatea în Republica Moldova i se datorează și depinde de el, lucru pe care partenerii noștri occidentali îl acceptă. De această părere este analistul politic Igor Boţan, care spune totuşi „că s-ar putea găsi păpușari și pentru Păpușar”.

„Domnul Plahotniuc se prezintă ca un domnitor neîncoronat aici, în Republica Moldova, și le spune tuturor: „Aveți nevoie de stabilitate politică în Republica Moldova, așteptați puțin, că eu voi fi unsul de către cetățenii Republicii Moldova la următorul scrutin parlamentar care urmează să aibă loc într-un an de zile”, a spus Igor Boţan într-un interviu pentru Radio Europa Liberă.

Acesta a mai menţionat că Occidentul acceptă această poziţie, reieşind din strategia lor. „La hotarele Uniunii Europene trebuie să fie pace, liniște, iar toate schimbările care urmează să aibă loc, trebuie să aibă loc prin metode electorale. De aceea, am văzut atitudinea Occidentului față de schimbarea sistemului electoral. Occidentul și-a exprimat insatisfacția față de aceste schimbări, dar, de dragul stabilității, cooperează cu domnul Plahotniuc. În Orient, așa cum spuneam, este important pentru domnul Plahotniuc să ne arate că nu este adevărat că ar fi o persoană cu care înalții demnitari și șefi de state nu doresc să dea mână”, a mai spus Boţan.

În opinia analistului, liderul PD a mers la Ankara, nu „pe urmele lui Dodon”, ci „pe urmele domnului Candu, care a fost acum câteva zile la Ankara; s-a întâlnit și cu președintele Erdogan, iar în această suită pe care a avut-o cu Domnia sa a fost și domnul Dudoglu, care a pledat cauza Găgăuziei și suportul pentru Găgăuzia”. „Trebuie să ne amintim că presa din Găgăuzia, acum câteva zile, a invocat faptul că Irina Vlah, bașcanul din Găgăuzia, este subminată în eforturile sale în relația cu Ankara de aceste eforturi ale domnului Dudoglu care, împreună cu domnul Candu, cred că au făcut lobby pentru domnul Plahotniuc și asta este deosebirea de ceea ce se întâmplă în raport cu Occidentul, dar nu trebuie să uităm de întâlnirea incognito aici, la Chișinău, cu președintele Kîrgîzstanului, domnul Atambaiev, care, înainte de a se întâlni cu domnul Putin, a venit la Chișinău ca să preia mesajul de la domnul Plahotniuc pentru domnul Putin”, a mai spus analistul.

„Domnul Plahotniuc este maestrul jocurilor de culise, aranjamentelor de culise și cred că această caracteristică este una adecvată pentru Domnia sa. Cred că în cazul cu Erdogan lucrurile stau puțin altfel, pentru că știm că foarte curând domnul Erdogan trebuie să vină într-o vizită în Republica Moldova” la invitaţia lui Igor Dodon. Astfel, chiar dacă „cap de afiș va fi sigur că Dodon și Erdogan”, „domnul Plahotniuc, prin această vizită și întâlnire, după ce lobbyștii Candu și Dudoglu au pus un cuvânt de bine acolo și l-au convins pe Erdogan că problemele Găgăuziei se rezolvă cu efortul personal al domnului Plahotniuc, căruia, probabil, i s-a spus că este singura persoană care rezolvă totul în Moldova și domnul Erdogan a acceptat să-l primească”. „Deci, acest lucru cumva lasă o umbră asupra viitoarei întâlniri a domnului Dodon cu domnul Erdogan aici, la Chișinău”, a admis Igor Boţan.

Totuşi, întrebat dacă „faima proastă pe care o are Plahotniuc nu are niciun temei”, analistul a spus că „cei care trebuie să demonstreze că faima proastă a domnului Plahotniuc are temei serios sunt organele de resort din Republica Moldova, despre care chiar domnul Ghimpu ne spune că sunt la cheremul domnului Plahotniuc și acest lucru s-a întâmplat în procesul de partajare ilegală, secretă a instituțiilor de drept”. Cât ţine de SRI, FSB sau alte servicii secrete, în opinia analistului acestea „cunosc foarte bine realitățile din Republica Moldova, dar s-ar putea ca pentru ele o persoană vulnerabilă să fie una dorită în funcții înalte, pentru că atunci se poate trage de sfori, s-ar putea găsi păpușari și pentru Păpușar”.

0