OPINIE: Obama are o strategie pe termen lung pentru Rusia

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Președintele american Barack Obama este deseori învinuit că nu este dispus să se angajeze într-o înclestare pe plan extern, în special în cazul Rusiei, care creează tulburări în estul Ucrainei. Obama are însă o viziune pentru Rusia, pe termen lung, care demonstrează că reținerea nu înseamnă izolaționism.

Liderul de la Casa Alba are o strategie pe termen lung față de Rusia, care trădează viziunea lui Obama pentru aceasta țară și pentru SUA, scrie Joseph S. Nye, fost asistent al Secretarului Apărării și președinte al Consiliului Național de Informații, profesor la Harvard, pentru Project Syndicate.

Obama a declarat recent că cele mai scumpe greșeli ale Americii în al Doilea Război Mondial nu au avut loc din cauza reținerii, ci dimpotrivă, din cauza „dorinței de a se grăbi în aventuri militare fără a gândi consecințele”.

Mulți îl acuză însă, în pofida acestei poziții corecte, de inacțiune în cazul Rusiei și Siriei. Aceasta frustrare poate fi pusă pe seama așteptărilor mari pe care Obama le-a generat prin primele sale discursuri, când promitea o schimbare a sistemului. Obama a promis să „întoarcă istoria în direcția justiției”.

Se spune deseori că politicienii democrați își fac campanie în poezie și guvernează în proza, continuă Nye. Nu sunt motive sa credem însă că Obama nu a fost cinstit când si-a expus obiectivele. Viziunea sa pur și simplu nu s-a putut pune cu lumea dificilă și recalcitranta, așa că a trebuit să o ajusteze – cel care a promis schimbarea totală a devenit un lider al „tranzacțiilor”, pragmatic, și, în pofida criticilor, foarte corect în abordarea sa.

Spre deosebire de predecesorul său, George W. Bush, Obama s-a bazat mai mult pe diplomație decât pe forță. Criticii l-au acuzat că nu promovează valorile americane și s-a retras în izolaționism. Dar reținerea nu este izolaționism, susține Nye.

De fapt, răspunsul lui Obama fata de agresiunea din Ucraina reflectă viziunea sa pe termen lung. Deși Putin a câștigat Crimeea, a pierdut accesul la unele resurse de care are nevoie pentru a-și atinge scopul de a restaura fosta glorie a Rusiei.

Politica externă eficientă necesită înțelegerea sistemelor internaționale și trans-naționale, dar și complexitățile politicii interne în mai multe țări. Într-un context atât de complex și incert ca în Ucraina, prudența este esențială și acțiunile curajoase bazate pe o viziune grandioasă pot fi extrem de periculoase, scrie Nye.

Este logic ca liderii SUA să impulsioneze evenimentele, pentru a avansa pe termen lung valorile democratice. Însă a încerca o revoluție directă, ale cărei consecințe nu sunt pe deplin înțelese, ar fi o greșeală, cu consecințe negative pentru toate părțile implicate.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...