ONU: Riscul unei penurii alimentare la nivel mondial este tot mai mare

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Producția de alimente la nivel mondial ar trebui să crească până în 2050 cu cel puțin 60%, în caz contrar existând riscul apariției unei penurii alimentare ce ar duce la grave consecințe, de la tulburări sociale până la războaie civile.

La aceste concluzii a ajuns Organizația pentru Alimente și Agricultură a ONU (FAO), în cadrul unei conferințe regionale privind siguranța alimentară ce se va desfășura timp de o săptămână la Ulan Bator, informează Reuters.

Cererea de alimente va crește rapid în următoarele câteva decenii în condițiile în care populația lumii va depăși 9 miliarde de oameni, iar persoanele bogate își îmbunătățesc dieta, consumând mai multe calorii, a estimat Hiroyuki Konuma, director general adjunct al FAO pentru zona Asia-Pacific.

Deși nevoia pentru o cantitate mai mare de alimente este în creștere, sumele alocate pentru cercetare în domeniul agriculturii sunt din ce în ce mai mici, ceea ce determină un număr mare de oameni de știință să își exprime îndoiala că producția de alimente poate face față cererii tot mai mari.

”Dacă nu reușim să ne îndeplinim obiectivele și va apărea o penurie de alimente, atunci va exista un risc ridicat de tulburări sociale și politice, războaie civile și terorism, iar securitatea mondială în ansamblu ar putea fi afectată”, a mai spus Konuma.

Țările în curs de dezvoltare se confruntă cu cea mai mare provocare pentru că aici este nevoie de o creștere a culturilor cu 77%, a adăugat el.

În pofida progreselor înregistrate în combaterea foametei la nivel mondial, există în continuare 842 de milioane de persoane subnutrite, conform FAO, din care aproape două treimi trăiesc în Asia-Pacific. Dintre aceștia, unu din patru copii sub cinci ani este afectat din cauza malnutriției.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...